Odkrili tri nenavadne planete

Satelit TESS svoje delo opravlja z odliko, saj so v podatkih, zbranih v le treh mesecih, odkrili 280 planetarnih kandidatov. Misija pa je dolga 24 mesecev. 

Objavljeno
10. januar 2019 06.00
Posodobljeno
10. januar 2019 08.29
Odkriti planeti sateliti TESS. FOTO: NASA/MIT/TESS 
Lani so izstrelili novega iskalca planetov, satelit TESS. Satelit je pregledal manj kot četrt začrtanega območja in do zdaj odkril 280 planetarnih kandidatov, ki jih zdaj preverjajo z zemeljskimi teleskopi. Za tri so že potrdili, da gre za prave planete. Zadnji v vrsti HD 21749b kroži okoli svetle pritlikave zvezde, od nas oddaljene 53 svetlobnih let, v ozvezdju Mreža (Reticulum). Planet zvezdo obkroži v 36 dneh.

Na površju planeta je okoli 150 stopinj Celzija. Je trikrat večji od Zemlje in 23-krat bolj masiven. Malo verjetno je, da bi šlo za skalnat planet, primeren za življenje, bolj verjetno gre za plinastega velikana. V istem sistemu so zaznali še drugi morebitni planet s 7,8-dnevno orbito, velik kot Zemlja.
 
TESS je najprej odkril planet Pi Mensae c, ki je dvakrat večji od Zemlje. Zvezdo Pi Mensae v ozvezdju Miza okoli 60 svetlobnih let stran od nas, ki je podobna našemu Soncu tako po velikosti kot masi, obkroži v šestih dneh. Pri zvezdi so že leta 2001 odkrili planet Pi Mensae b, okoli desetkrat večji od Jupitra, z zelo ekscentrično orbito in dolgo obhodno dobo. Planet, ki ga je odkril TESS, pa ima bolj okroglo orbito. Znanstveniki upajo, da jim bo uspelo razvozlati, kako nastane tako nenavaden planetarni sistem.


 
Satelit je odkril tudi skalnat planet LHS 3884b, 1,3-krat večji od Zemlje. Leži okoli 49 svetlobnih let od nas v ozvezdju Indijanec. Njegova zvezda je velika za petino našega Sonca. Planet jo obkroži v pičlih 11 urah. Ker je planet tako blizu zvezde, znanstveniki domnevajo, da so na površju jezerca staljene kamnine.

image
Ilustracija planeta K2-288Bb FOTO: Nasa's Goddard Space Flight Center/Francis Reddy
Predhodnika TESS, teleskop Kepler, so lani upokojili, a to še ne pomeni, da se v njegovih podatkih ne skriva še kakšen planet. Tako so zdaj v Nasinem tehnološkem laboratoriju JPL razkrili, da so odkrili planet, približno dvakrat večji od Zemlje. Od svoje zvezde je oddaljen ravno toliko, da bi lahko na planetu bila tekoča voda. Nov svet, ki so ga poimenovali K2-288Bb, bi lahko bil skalnat, lahko pa bi bil podoben plinastemu Neptunu.

Še posebej pa je zanimivo, kako so ga odkrili. Najprej sta ga opazila študenta Adina Feinstein s chicaške univerze in Makennah Bristow s severnokarolinske, ki sta pri Nasinem centru Goddard opravljala prakso in sta prečesavala zbrane podatke in iskala dokaze o malenkostni zatemnitvi zvezde, ko pred njo potuje planet. Opazila sta dva možna planetarna kandidata, a je manjkal tretji podobni signal.

Keplerjevi podatki so javno dostopni ljubiteljskim astronomom na portalu Exoplanet Explorers in maja 2017 je neki prostovoljec opazil spregledani signal. Tako so torej 226 svetlobnih let v ozvezdju Bika v zvezdnem sistemu K2-288 odkrili planet, ki svojo zvezdo obkroži vsakih 31,3 dneva.