Slovenske znanstvenice o prednostih in slabostih svojega poklica

Danes je mednarodni dan žensk v znanosti. Na najvišjih akademskih položajih so ženske v manjšini, plače znanstvenic so nižje, v zadnjem obdobju pa število doktoric narašča hitreje kot število doktorjev.
Fotografija: »Vsekakor moramo za znanost navdušiti mlade, da nam priskočijo na pomoč in nadaljujejo naše delo. Zelo rada pripravljam in vodim delavnice, na katerih mladim predajam znanje, kako na primer izdelati sončno celico. Veliko pozitivne energije vrnejo njihovi veseli obrazi, željni znanja in eksperimentiranja,« poudarja Urša Opara Krašovec. 
Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
»Vsekakor moramo za znanost navdušiti mlade, da nam priskočijo na pomoč in nadaljujejo naše delo. Zelo rada pripravljam in vodim delavnice, na katerih mladim predajam znanje, kako na primer izdelati sončno celico. Veliko pozitivne energije vrnejo njihovi veseli obrazi, željni znanja in eksperimentiranja,« poudarja Urša Opara Krašovec.  Foto: Tadej Regent

Diskriminacije je, žal, še vedno preveč. Tudi v sferah, ki so gonilo razvoja. Združeni narodi so 11. februar razglasili za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Pogovarjali smo se z osmimi uspešnimi znanstvenicami, ki poudarjajo, da je znanstveno-raziskovalna pot način življenja. Ne bi ga menjale, čeprav so pri svojem delu naletele tudi na ovire. Ena največjih, ki jo še posebej poudarjajo, je financiranje, ki pa se dotika obeh spolov.

Še številne druge težave so skupne vsem, ki so v znanosti. V publikaciji Karierne poti doktoric in doktorjev znanosti, ki jo je statistični urad izdal leta 2015, razberemo: na najvišjih akademskih položajih so ženske v manjšini, plače znanstvenic so nižje, obstaja horizontalna segregacija, ki se kaže v neenakomerni porazdelitvi spolov po znanstvenih vedah, v zadnjem obdobju pa število doktoric narašča hitreje kot število doktorjev.

Lučka Kajfež Bogataj Foto Leon Vidic
Lučka Kajfež Bogataj Foto Leon Vidic
»Z znanostjo se pogosto ukvarjaš, ker te ta dejavnost tako privlači, da niti ne misliš veliko na to, ali je to dobro zate ali ne. Ko delo steče in če imaš še dobre sodelavce, je občutek odličen. V Sloveniji te to ne naredi materialno bogatega, kaj šele slavnega. In za družinsko življenje je ukvarjanje z znanostjo velik zalogaj, sploh če ni vsestranskega razumevanja in potrpljenja. Še največja ovira je, da smo znanstveniki pogosto zaposleni na univerzah, kar pomeni tudi veliko pedagoškega dela in s tem dvojno obremenitev. A drugače zaradi pomanjkanja sredstev za raziskave žal ne gre,« poudari Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in profesorica na ljubljanski biotehniški fakulteti.

Dohodki Foto Delo
Dohodki Foto Delo


Andreja Gomboc Foto: Voranc Vogel
Andreja Gomboc Foto: Voranc Vogel
Po mnenju Andreje Gomboc, profesorice v Centru za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, ki je tudi predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti, se vendarle počasi odpravlja neenakost med spoloma in se temu namenja več pozornosti kot pred leti, a manj kot v ZDA in Zahodni Evropi.

»Odkrite diskriminacije ni več, je pa še veliko nezavedne. Dvojna merila za ocenjevanje pomembnosti dosežkov ostajajo, pogosto so ženske spregledane pri napredovanjih ali ko se izbirajo predlogi za nagrade. Razlikovanja se začnejo že po samem doktoratu, ko se odloča o stalnih zaposlitvah, višje po lestvici so te razlike še jasneje izražene in se kažejo v tako imenovanem škarjastem diagramu. V glavah mnogih so družina in majhni otroci še vedno ovira, a k sreči se družinske vloge spreminjajo.«

Škarjasti graf. Foto Delo
Škarjasti graf. Foto Delo


A Gombočeva hkrati zagotavlja: »V znanosti je vrsta različnih področij. Če izbereš pravo, pomeni, da ti v službi nikoli ni dolgčas. Vseskozi se izobražuješ, razvijaš, odkrivaš nove stvari, spoznavaš zanimive ljudi z različnih koncev sveta. Večino časa uživaš.« Kaj mladim, ki bodo v prihodnjih dneh soočeni z eno večjih odločitev v življenju, svetujejo naše sogovornice?

Vita Dolžan Foto: Aleš Černivec
Vita Dolžan Foto: Aleš Černivec


Urša Opara Krašovec Foto: Mavric Pivk
Urša Opara Krašovec Foto: Mavric Pivk


Tamara Leskovar Foto: Mavric Pivk
Tamara Leskovar Foto: Mavric Pivk


Ingrid Milošev Foto: Osebni Arhiv
Ingrid Milošev Foto: Osebni Arhiv


Nadja Furlan Štante Foto: Jože Suhadolnik
Nadja Furlan Štante Foto: Jože Suhadolnik


Tina Lebar Foto: Voranc Vogel
Tina Lebar Foto: Voranc Vogel




Preberite še:

Komentarji: