Odlovljena prva volkulja na območju Kočevskega roga

Volkulji Tii so namestili telemetrično ovratnico, ki bo sporočala podatke o njenem gibanju.

Objavljeno
18. julij 2012 13.17
I. K., Znanost
I. K., Znanost

V prvih dneh julija je raziskovalcem, ki sodelujejo v projektu SloWolf, ponovno uspelo odloviti in z radiotelemetrično ovratnico opremiti volka, tokrat na območju Kočevskega roga. 

Dve leti stara volkulja, ki so jo poimenovali Tia, je ob odlovu tehtala okoli 30 kg in je bila po strokovni oceni videti zdrava. Mlada volkulja se je kmalu po izpustu umaknila globoko v kočevske gozdove.

Sklepajo, da je volkulja članica tropa »Rog«, vendar bodo za dokončno potrditev morali počakati na vzorce njenega gibanja in rezultate genetske analize vzorca sline, ki so ga vzeli ob odlovu.

»Tia je tako postala prvi volk, ki smo ga uspeli odloviti na območju Kočevskega roga. Pričakujemo, da bomo prek pridobljenih podatkov iz telemetrične ovratnice zbrali nove zanimive informacije o gibanju volkov na tem koncu Slovenije in tako dobili boljšo predstavo o razporeditvi tropov volkov na Kočevskem«, pravi Miha Krofel, raziskovalec z Oddelka za biologijo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in hkrati sodelavec projekta SloWolf.
Šest dni po odlovu, 11. julija, je Tiina ovratnica poslala prve lokacije, ki so pokazale, da se je volkulja do zdaj premaknila za 11 km proti jugu.

Po podatkih, ki so jih zbrali v času trajanja projekta SloWolf, ugotavljajo, da na zahodu trop »Rog« meji na trop »Gotenica«, katerega član je tudi volk Luka, ki so ga spremljali do letošnjega maja. Na jugu roški trop predvidoma meji na slovensko-hrvaški trop »Poljanska gora«, na severu pa na trop »Suha krajina«. Raziskovalci pričakujejo, da bodo podatki iz Tiine ovratnice pokazali, kje potekajo teritorialne meje s tema dvema tropoma ter dali tudi ostale zanimive informacije o življenju volkov na Kočevskem.

Pri odlovu volkulje so sodelavcem projekta SloWolf pomagali zaposleni v Lovišču s posebnim namenom Medved ter člani Lovske družine Loka pri Črnomlju.