Osam delamo krivico

Tako ose kot čebele so pomembne opraševalke, a ene imamo zelo radi, druge pa sovražimo.
Fotografija: Tudi osam grozijo podnebne spremembe in izguba habitata. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Tudi osam grozijo podnebne spremembe in izguba habitata. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Čebele imamo radi, ose pa sovražimo, je pokazala anketa, ki so jo opravili na Univerzitetnem kolidžu v Londonu. A raziskovalci so opozorili, da je to pravzaprav nepravično do os, ki so enako ekološko pomembne kot čebele. Obe vrsti sta pomembni opraševalki, ose pa poleg tega še plenijo druge žuželke in so tako pomembne nadzornice škodljivcev v vrtovih in na poljih. Osam, ker jih ne razumemo, delamo krivico, so poudarili v raziskavi, objavljeni v reviji Ecological Entomology.

»Jasno je, da se zelo drugače čustveno odzovemo na čebelo ali oso. S čebelami že zelo dolgo živimo v sožitju, nekatere vrste smo udomačili, odnos med človekom in oso pa je pogosto neprijeten, ker gnezdijo v naših domovih in velikokrat pokvarijo naše piknike,« je poudarila avtorica študije Seirian Sumner z omenjene univerze. 

Čebele imajo v javnosti izrazito pozitivno podobo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Čebele imajo v javnosti izrazito pozitivno podobo. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Spremeniti moramo negativno podobo, ki jo imajo ose, da bi jih zaščitili in s tem zaščitili tudi ekološki prispevek, ki ga opravijo za naš planet. Srečujejo se s podobnim upadom številčnosti kot čebele in tega si svet ne more privoščiti,« je poudarila. Tudi ose so na udaru zaradi izgube naravnega habitata in podnebnih sprememb. 

»Zaskrbljenost zaradi upadanja opraševalcev se izkazuje v velikem zanimanju in podpori čebelam. Dobro bi bilo, če bi se to preslikalo tudi na ose, a potrebovali bi kulturni preobrat,« je dodal soavtor študije Alessandro Cini z univerze v Firencah. Po njegovem bi lahko znanstveniki naredili prvi korak, da bi bolj cenili ose in opravili potrebne raziskave o ekonomski in družbeni vrednosti, kar bi pripomoglo, da bi javnost razumela pomembnost os. 

V anketi je sodelovalo 748 ljudi iz 46 držav, ki so žuželke ocenjevali na lestvici od minus pet do plus pet. Večina je čebele ocenila s pozitivnimi ocenami plus tri ali več, ose pa z minus tri ali nižje. Ko so jih povprašali še za besede, ki jih povezujejo s čebelami, so našteli med, cvetlice in opraševanje, prve asociacije na ose pa so bile pik, nadležnosti in nevarnost. 





Rezultati so verjetno posledica pomanjkanja zanimanja in znanja o prispevku os. Sumnerjeva je analizirala znanstvene raziskave v zadnjih 36 letih in predstavitve na konferencah v zadnjih 16 letih. Od 908 znanstvenih člankov se je le 22 člankov (2,4 odstotka) ukvarjalo z osami, 886 (97,6 odstotka) jih je bilo posvečenih čebelam. Kar 81,3 odstotka povzetkov konferenc od 2543 je bilo namenjenih čebelam. 

V študiji so še opozorili, da imamo negativen odnos do os predvsem zaradi manjšega števila pripadnic te vrste (med njimi je tudi sršen), ki prihajajo v stik s človekom. Zaradi nadležnosti imamo občutek, da so nevarnejše kot čebele, a obe žuželki imata podobno boleč pik. 

Komentarji: