Poglejte v nebo: Perzeidi so znova tu

Šibkejše utrinke bo zabrisala svetloba skoraj polne lune.
Fotografija: Takole je fotograf utrinek ujel v Španiji. FOTO: Paul Hanna Reuters
Odpri galerijo
Takole je fotograf utrinek ujel v Španiji. FOTO: Paul Hanna Reuters

Na nočnem nebu je v teh dneh mogoče opazovati meteorski dež. Vrhunec letošnjega roja Perzeidov bo v nočeh 12. in 13. avgusta, največ jih bo mogoče opaziti proti jutru. Po napovedih astronomov bo v povprečju 80 utrinkov na uro. 



Vremenska napoved je obetavna, a opazovanje moti svetla luna, saj bo takrat skoraj že polna (ščip bo 15. avgusta). Svetloba bo tako zabrisala nekatere bolj šibke utrinke.

Radiant roja leži v ozvezdju Perzeja, a lahko se pojavijo kjerkoli na nebu, zato je utrinke najbolje opazovati s prostim očesom. Meteorski dež se pojavi, ko Zemlja potuje skozi ostanke Swift-Tuttlovega kometa. Petindvajset kilometrov velik, z ledom prekrit kamen ima obhodno dobo 133 let. Mimo notranjega dela našega osončja je nazadnje potoval leta 1992, vrnil se bo leta 2126.

Ko se komet približa Soncu, se led tali in komet za seboj pusti manjše delce ledu in kamenja. V te ostanke vsako leto pripotuje Zemlja, in ko delci padejo v atmosfero, zgorijo. Nekateri večji še posebej močno zažarijo in pustijo lepo svetlobno sled. Večina delcev zgori više kot 80 kilometrov nad našimi glavami.



Če boste Perzeide ujeli v fotografski objektiv, nam lahko fotografije pošljete prek spodnjega obrazca:

Komentarji: