Poletel Boeingov električni leteči avtomobil (VIDEO)

Pri Boeingu razvijajo tudi tovorno električno zračno plovilo, ki bi lahko prevažalo do 226 kilogramov tovora.
Fotografija: Prototip je bil v zraku le kratek čas. FOTO: Boeing/Reuters
Odpri galerijo
Prototip je bil v zraku le kratek čas. FOTO: Boeing/Reuters

Iz družbe Boeing so sporočili, da je prototip njihovega »letečega avtomobila« uspešno opravil svoj prvi, sicer kratek testni polet. Električno plovilo za »avtonomne polete na zahtevo« je po navedbah družbe poletelo v torek na letališču Mansassas, nedaleč od ameriške prestolnice Washington.



Devet metrov dolg in osem metrov in pol širok hibrid med dronom in helikopterjem se je po navedbah družbe dvignil za nekaj metrov in v manj kot minuti tudi nežno pristal. V plovilu ni bilo potnikov. »Tako je videti revolucija, ki se je zgodila zaradi razvoja avtonomnosti,« je v sporočilu za javnost poudaril John Langford, izvršni direktor podjetja Aurora Flight Sciences, ki ga je Boeing lani kupil, da bi pospešili razvoj plovila. 

Prihodnji testi bodo namenjeni povečanju varnosti in zanesljivosti, so poudarili in se še pohvalili, da so v enem letu napredovali od konceptualne ideje do letečega prototipa. Plovilo za dva ali štiri potnike je povsem avtonomno tako pri vzletanju kot pristajanju in samem potovanju, doseg ima 80 kilometrov.

Leteči avtomobil je nekakšen hibrid med helikopterjem in dronom. FOTO: Boeing/Reuters
Leteči avtomobil je nekakšen hibrid med helikopterjem in dronom. FOTO: Boeing/Reuters


Pri podjetju so še pojasnili, da razvijajo tudi tovorno električno zračno plovilo, ki bi lahko prevažalo do 226 kilogramov tovora. Prve zunanje teste lahko pričakujemo v letošnjem letu.

Ameriški Boeing tekmuje z Airbusom in nekaterimi drugimi (ameriškimi) družbami – med temi sta Uber in zagonsko podjetje s podporo ustanovitelja Googla Larryja Pagea – v razvoju avtonomnih zračnih plovil za osebno uporabo in dostavo tovora. S tem želijo razbremeniti cestni promet in menijo, da bodo »leteči taksiji« v prihodnosti nekaj povsem običajnega. 

Doseg plovila je po navebah podjetja 80 kilometrov. FOTO: Boeing/Reuters
Doseg plovila je po navebah podjetja 80 kilometrov. FOTO: Boeing/Reuters


Strokovnjaki sicer pravijo, da bo minilo kar nekaj let in desetletij do uresničitve te ideje. Glavna težava je omejena kapaciteta baterij, prav tako počasi meljejo regulatorji. 

Boeing sodeluje z zagonskim podjetjem Spark Cognition in ameriško agencijo za civilno letalstvo pri razvoju zračnih poti in zakonskega okvira, ki bo urejal varnostna pravila avtonomnih vozil v mestnem zračnem prostoru.

Elon Musk, šef podjetja SpaceX, pa rešitev prometnih zamaškov vidi v podzemlju. 

Komentarji: