Astronavta in testni dragon uspešno pristali v Mehiškem zalivu

Devetnajsturno potovanje iz vesolja na Zemljo se je končalo s pljuskom v morje v Mehiškem zalivu.
Fotografija: Dragon Endeavour FOTO: Nasa/Reuters
Odpri galerijo
Dragon Endeavour FOTO: Nasa/Reuters

Astronavta Doug Hurley in Bob Behnken sta po dveh mesecih bivanja na Mednarodni vesoljski postaji uspešno pristala v morju v Mehiškem zalivu. S pristankom v vodi se je končal 64-dnevni testni polet prvega zasebnega plovila, ki je v vesolje popeljalo človeško posadko, Spacexovega dragona Endeavour. 

Preberite še, kako sta astronavta konec maja poletela proti postaji.

Pristanek se je zgodil ob načrtovanem času ob 20.48 po našem času. Za nadzorni center in astronavta je najbolj napeto obdobje vstop v atmosfero, ko se kapsula močno upočasni in zaradi trenja zažari. Zaradi vročine so nekaj minut prekinjene povezave. Vse je šlo po načrtih in po nekaj minutah sta se astronavta že oglasila, nato sta se odprli prvi dve padali, ki sta dodatno upočasnili kapsulo, nato pa je sledilo odpiranje še štirih padal in nežen pristanek v vodi, kar je razveselilo ekipo v nadzornem centru in seveda tudi astronavta. 

Ladja Go Navigator je čakala v bližini pristanka, da pobere kapsulo in astronavta. FOTO: Bill Ingalls / NASA / AFP
Ladja Go Navigator je čakala v bližini pristanka, da pobere kapsulo in astronavta. FOTO: Bill Ingalls / NASA / AFP


Blizu pristanka so že čakale Spacexove ekipe, ki so se z gliserjema od matične ladje Go Navigator pognale h kapsuli, da jo natovorijo in pomagajo astronavtoma iz kapsule. Behnken in Hurley sta kmalu po pristanku sporočila, da se počutita dobro. Potem pa se je nekoliko zapletlo. Na zunanji strani plovila so zaznali strupene hlape, zato lopute kar nekaj časa, potem ko so dragona že spravili iz vode, niso odprli. Astronavta sta bila v notranjosti na varnem in sta potrpežljivo čakala, da inženirji odpravijo težavo. Po dobri uri po pristanku so jima pomagali iz kapsule in ju dali na nosila, saj mikrogravitacija nekoliko oslabi mišice. Nemudoma so ju pregledali zdravniki. Sta pa bila astronavta ob prihodu iz kapsule nasmejana in z dvignjenim palcem, v Spacexovem nadzornem centru pa se je razlegel aplavz. 







Tako je kapsula pljusknila v morje. FOTO: Nasa/Reuters
Tako je kapsula pljusknila v morje. FOTO: Nasa/Reuters


Pristanek v vodi za človeško posadko je bil prvi po letu 1975, ko je v vodi pristal Apollo, ki je sodeloval v zgodovinski prvi skupni odpravi ZDA in takratne Sovjetske zveze. V vodi sicer pristajajo tudi Spacexove tovorne kapsule dragon, s katerimi oskrbujejo vesoljsko postajo.



Pri Nasi so se nekoliko bali vremena, saj je ob atlantski obali Floride tropska nevihta Isaias, a v Mehiškem zalivu sta ozračje in morje dovolj mirna, da so ekipe dovolile pristanek. Devetnajsturno potovanje domov sta astronavta z odcepitvijo kapsule od postaje začela ob 1.35 po srednjeevropskem času, ko je bila postaja nad Južno Afriko.



»Bilo nama je v čast, da sva bila lahko del odprave 63. To sta bila odlična dva meseca in hvaležna sva za vse, kar je posadka naredila, da sva lahko testirala dragona na krstnem poletu. Veselim se vodnega pristanka,« je Hurley, ki se je ob tem zahvalil še vsem v nadzornih centrih, dejal tik pred odcepitvijo. »Srečno na poti in uspešen pristanek! Endeavour je odlično plovilo,« je dodal poveljnik postaje, ameriški astronavt Chris Cassidy in pozvonil z »ladijskim« zvoncem, ko sta ameriška astronavta pomahala v slovo.



Kapsula je poleg astronavtov na Zemljo prinesla tudi okoli 150 kilogramov različnih znanstvenih vzorcev in opreme. Na krovu je tudi ameriška zastava, ki je bila na postaji od julija 2011, ko je tam še zadnjič parkiral raketoplan Atlantis. Naslednjič bo zastava po napovedih Nase poletela v prvi odpravi s človeško posadko v programu Artemis, v katerem Američani želijo znova osvojiti Luno. Na dragonu sta še plišasti zvezdi poleta – mali dinozaver Tremor, ki sta ga za pot izbrala sinova astronavtov, in plišasta zemljica, ki je na postajo priletela marca lani, ko je Spacex uspešno testiral dragona, takrat brez človeške posadke.

Skupinska fotografija tik pred slovesom. Zadaj: Ivan Vagner, Chris Cassidy in Anatolij Ivanišin; spredaj: Bob Behnken in Doug Hurley. FOTO: Chris Cassidy/Nasa 
Skupinska fotografija tik pred slovesom. Zadaj: Ivan Vagner, Chris Cassidy in Anatolij Ivanišin; spredaj: Bob Behnken in Doug Hurley. FOTO: Chris Cassidy/Nasa 


Med dvomesečnim bivanjem na postaji sta Hurley in Behnken pomagala Cassidyju in ruskima kozmonavtoma Anatoliju Ivanišinu in Ivanu Vagnerju pri različnih opravilih, od znanstvenih eksperimentov do vzdrževalnih del. Behnken se je Cassidyju pridružil pri štirih vesoljskih sprehodih, da sta stare baterije zamenjala z novimi litij-ionskimi. Astronavta sta tako skupno zbrala kar deset vesoljskih sprehodov.

Po dveh mesecih sta si astronavta znova nadela vesoljske skafandre in se zagledala v zaslone na dotik. FOTO: Nasa/AFP
Po dveh mesecih sta si astronavta znova nadela vesoljske skafandre in se zagledala v zaslone na dotik. FOTO: Nasa/AFP

 
Nasa je podjetji Spacex in Boeing leta 2014 izbrala, da zgradita nove vesoljske taksije, potem ko so leta 2011 upokojili raketoplane, ki niso bili najvarnejši. Obe podjetji sta se soočili z množico težav, a Muskovo podjetje je hitreje premostilo vse.

Boeingov starliner je naletel na večje težave, ko je decembra na poletu brez posadke notranja ura onemogočila pravilno utirjenje v orbito. O tem smo pred kratkim govorili z astronavtko Sunito Williams, ki se uri za polet s tem plovilom.

Dragona, ki ima kapaciteto za do sedem potnikov, bo po današnjem dnevu čakala obsežna analiza, da bo pridobil dovoljenje za prvi operativni let, ki bo morda že konec septembra. Takrat bodo na šestmesečno odpravo na mednarodno vesoljsko postajo odpotovali Nasini astronavti Michael HopkinsVictor Glover in Shannon Walker ter japonski astronavt Soiči Noguči

Cassidy, Ivanišin in Vagner bodo na postaji do oktobra, 14. oktobra bo na postajo s sojuzom prispela nova trojica, v postavi ameriške astronavtke Kate Rubins in kozmonavtov Sergeja Rižikova in Sergeja Kud-Sverčkova. Nasa je na oktobrskem poletu sojuza še zakupila en sedež, saj nikakor noče na vesoljski postaji, ki v letošnjem letu praznuje 20-letnico neprekinjene naselitve, ostati brez prisotnosti ameriškega člana posadke. Skupno število ljudi na postaji se bo torej dvignilo za enega, kar tudi pomeni, da bodo lahko v vesolju opravili še več dela in še več eksperimentov, so navedli pri Nasi. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: