Astronavtki uspešno sklenili prvi izključno ženski vesoljski sprehod

Christina Koch in Jessica Meir sta zamenjali okvarjeni baterijski napajalnik.

Objavljeno
18. oktober 2019 12.00
Posodobljeno
18. oktober 2019 21.51
Srečni Jessica Meir (levo) in Christina Koch, ki sta danes pisali zgodovino in ženskam po vsem svetu dali navdih in pozitiven zgled, da lahko povsem brez težav opravita zahtevno delo, ki je bilo nekoč v domeni le moškega spola. FOTO: Nasa
Pri 220 izhodih iz notranjosti Mednarodne vesoljske postaje je bil prisoten moški. Niz se je danes končal: 221. vesoljski sprehod je bil v domeni dveh žensk – ameriških astronavtk Christine Koch in Jessice Meir

Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je trenutno šest oseb, štirje fantje so nadzorovali dekleti, ki sta na zunanji strani postaje zamenjali okvarjen napajalnik baterij. Trenutno je Nasa organizirala niz vzdrževalnih del, saj so stare baterije zamenjali z učinkovitejšimi litij-ionskimi baterijami, katerih izumitelji so si letos tudi končno prislužili Nobelovo nagrado za kemijo. Med menjavo pa se je pokvaril napajalnik, zato je ameriška vesoljska agencija tudi preložila napovedani prvi ženski izhod z 21. oktobra na zgodnejši datum. 

Poveljnik postaje, italijanski astronavt Luca Parmitano in Nasin astronavt Andrew Morgan sta poleg zemeljske ekipe pomagala kolegicama. Parmitano je nadzoroval robotsko roko, Morgan pa je bil v pripravljenosti pri izhodu v zračni komori, so navedli na spletni strani Nase. 

image
Celotna ekipa na ISS: astronavtki sta v skafandrih, na sredini je Luca Parmitano, zadaj Andrew Morgan in kozmonavta Aleksander Skvortsov in Oleg Skripočka. FOTO: Nasa


Jessica Meir je postala šele 15. ženska z vesoljskim sprehodom. Na postajo je morska biologinja prispela prejšnji mesec, medtem ko se je Kochova že trikrat sprehodila po vesolju, danes je vpisala četrti vesoljski sprehod. Trenutno je na postaji že sedem mesecev od enajstih. To bo najdaljše skupno bivanje v vesolju za žensko. 

Tudi pri Nasi se zavedajo, da gre za pomemben trenutek, sploh ko se pripravljajo, da bodo čez nekaj let na Luno poslali prvo žensko. Gre za navdihujočo zgodbo, s kakršnimi spodbujajo ženske k poklicem, ki so včasih veljali za izključno moške. Pojasnili so, da bi se vesoljski sprehod izključno žensk zgodil prej ali slej, saj je tudi v vesoljskih programih vse več žensk. Ekipe sicer sestavljajo na podlagi izkušenj in znanj posameznikov.
 

Kdo so bili prvi vesoljski sprehajalci? 


Naziv prvega vesoljskega sprehajalca ima pred kratkim umrli ruski kozmonavt Aleksej Leonov. 18. marca 1965 je za 12 minut in devet sekund zapustil vesoljsko plovilo Voskhod 2 (Sončni vzhod). Polet v vesolje in izstop iz plovila sta bila uspešna, povratek pa se je skoraj tragično končal. Leonov je v kapsuli skupaj s kozmonavtom Pavlom Beljajevim strmoglavil v sibirskih gozdovih.
 
Američani so prvi vesoljski sprehod vpisali nekaj mesecev kasneje. Tretjega junija 1965 je iz polovila Gemini 4 izstopil Ed White. White je umrl v testiranju Apolla 1 27. januarja 1967 skupaj z astronavtoma Gusom Grissomom in Rogerjem Chaffeejem
 
Rusi so osvojili tudi nazive »prvič« v ženski kategoriji. Svetlana Savicka je bila leta 1982 šele druga ženska v vesolju – poletela je kar 19 let za Valentino Tereškovo, prvo žensko v vesolju, ki je dve leti kasneje postala prva ženska, ki je v vesolje poletela dvakrat, in hkrati prva, ki je opravila vesoljski sprehod. To je bilo 25. julija 1984, ko je izstopila iz postaje saljut 7 in na prostem v vesolju preživela tri ure in 35 minut. Še vedno je edina ženska med ruskimi kozmonavti, ki so opravili vesoljski sprehod.

Prva Američanka s tem dosežkom je bila Kathy Sullivan 11. oktobra 1984.
------
Avtorica je zaposlena v Delovnici.