Prvi poletni dan ponekod pospremil kolobarjast sončni mrk

Kolobarjasti, kot tudi drugi sončni mrki, so praviloma vidni le na ozkem pasu.

Objavljeno
21. junij 2020 08.00
Posodobljeno
21. junij 2020 11.31
Kolobarjasti mrk so lahko spremljali v Islamabadu v Pakistanu. FOTO: Aamir Qureshi/AFP
Prvi dan koledarskega poletja se je ponekod začel s sončnim mrkom.

A ne popolnim, ampak kolobarjastim, ki je znan tudi pod imenom ognjeni prstan. Ta nastane, ko sta Sonce in Luna v isti črti z Zemljo, vendar pa je navidezna velikost Lune manjša od velikosti Sonca. Tako senca ne prekrije celotne ploskve, ampak se okoli temnega Luninega diska izriše zelo svetel Sončev prstan ali kolobar.

image
Ognjeni obroč so videli tudi na Tajvanu. FOTO: Ann Wang Reuters


Kolobarjasti, kot tudi drugi sončni mrki, so praviloma vidni le na ozkem pasu. Pri nas mrka ne bo mogoče videti. A s sodobno tehnologijo je mogoče spremljati dogajanje skoraj povsod po svetu. 

Tu je nekaj povezav:Središčna pot kolobarjastega mrka se je začela v Kongu, nato vzhodno proti Aziji, kjer je bil nad severno Indijo popoln obroč okoli Lune. Središčna pot mrka je nato prečkala Kitajsko in dosegla Tajvan, kjer se je mrk tudi končal. Delni mrk pa bo viden še več tisoč kilometrov stran od središčne poti.

image
Mrki so pogosto veljali za zlovešč znak. FOTO: Aamir Qureshi/AFP


Naslednji mrk, in sicer popolni sončni mrk, bo 14. decembra 2020 v ozkem pasu nad Južno Ameriko. Ob popolnem mrku se na nebu pojavijo tudi nekatere svetle zvezde, ob robu lunine sence pa je mogoče videti korono. Vsekakor pa Sonca ne smemo gledati s prostimi očmi, ampak z ustreznimi zaščitnimi očali. 

image
V našo zvezdo ne smemo nikoli gledati brez ustrezne zaščite za oči. FOTO: Wana News Agency/ Reuters


image
Nekaj značilnosti našega Sonca. FOTO: ESA