Raketa vega odpovedala sredi leta (VIDEO)

Tovor rakete je bil vojaški satelit Združenih arabskih emiratov.
Fotografija: Raketa vega FOTO: Arianespace
Odpri galerijo
Raketa vega FOTO: Arianespace

V evropskem vesoljskem podjetju Arianespace so potrdili, da se je pri izstrelitvi rakete vega z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani nekaj pred četrto uro zjutraj po našem času zgodila »anomalija« in raketa je domnevno strmoglavila v Atlantski ocean. Raketa bi v orbito morala dostaviti vojaški satelit Združenih arabskih emiratov. Gre za prvo odpoved rakete, ki so jo do zdaj izstrelili 15-krat.

»Anomalija se je zgodila kmalu po prižigu motorjev zefiro 23 na drugi stopnji, kar je vodilo v prezgoden konec odprave. Analiza podatkov je v teku, da bomo vedeli, zakaj se je zgodila odpoved. V naslednjih urah bomo vzpostavili neodvisno komisijo,« je tvitnil predsednik uprave Arianespace Stéphane Israël. V podjetju so se opravičili stranki, ker so tako izgubili njihov tovor.

V prenosu dogajanja je direktor izstrelitve oznanil ločitev prve in druge stopnje okoli dve minuti in deset sekund po izstrelitvi ter vžig motorjev, a na posnetku tega ni videti. 



Raketa je v uporabi od leta 2012, to je bila druga izstrelitev te vrste rakete v letošnjem letu. Izstrelitev so dvakrat preložili zaradi neugodnega vremena. Raketa je sicer namenjena za tovore do okoli 1500 kilogramov, ki jih dostavlja v nizkozemeljsko orbito.

Uničen pa je bil torej 1200 kilogramov težak satelit Falcon Eye 1 vojske Združenih arabskih emiratov, ki so ga izdelali v podjetju Airbus Defence and Space. Iz orbite na višini 611 kilometrov bi satelit vojski dostavljal visokoresolucijske posnetke površja. Naslednik tega satelita Falcon Eye 2 je predviden za izstrelitev kasneje v letošnjem letu, verjetno zdaj ne bo tako.

Z vego bosta poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat, polet, ki bo v orbito skupno dostavil 42 različnih satelitov, je bil predviden za začetek septembra. Verjetno se bo izstrelitev zaradi anomalije premaknila.

Komentarji: