Ruska kozmonavta raziskala zunanje okoliščine luknjice na sojuzu (VIDEO)

Luknjico so na Mednarodni vesoljski postaji zaznali konec avgusta. Ekipa ni bila nikoli ogrožena. 
Fotografija: Ruski sojuz. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Ruski sojuz. FOTO: Nasa

Ruska kozmonavta Oleg Kononenko in Sergej Prokopjev sta danes izstopila iz Mednarodne vesoljske postaje, da sta na zunanji strani preverila okoliščine skrivnostne luknjice, ki so jo opazili 30. avgusta letos.



Luknjica, čeprav izjemno majhna, je dvignila ogromno prahu. Zaradi uhajanja zraka so jo zaznali v nadzornih centrih v ZDA in Rusiji, odkrili pa so jo na plovilu sojuz, s katerim se je do postaje pripeljala posadka v sestavi Sergej Prokopjev, Serena Auñón-Chancellor in Alexander Gerst. Ekipa zaradi luknjice ni bila nikoli ogrožena.

Astronavti so jo zakrpali, nato se je začela preiskava, kako je nastala in takrat je prvi mož ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin izjavil, da je bila morda narejena namerno ali pri sestavljanju na tleh ali v orbiti. Kasneje se je zagovarjal, da nikoli ni namigoval, da bi kdorkoli od astronavtov zavrtal luknjico in da so mediji narobe povzemali njegove besede.

Luknjica na ISS FOTO: Roscosmos
Luknjica na ISS FOTO: Roscosmos


Kononenko in Prokopjev sta opravila šesturni izhod, v katerem sta razkrila termalno zaščito na delu, kjer je luknjica, vzela sta vzorce, ki jih bodo strokovnjaki natančno preučili. Ta del sojuza ne potuje proti tlom. Omejena ekipa se bo vrnila na Zemljo 20. decembra.

Delo na zunanji strani postaji bo tako fizično kot tehnično zelo zahtevno, je pred vesoljskim izhodom poudaril Kononenko, ki je na postajo pripotoval 3. decembra.

Preberite še:

Komentarji: