Sanjski dom vsakega astronoma

Arhitekturni presežek, ki nudi dom astronomom v negostoljubni puščavi Atakami.

Objavljeno
16. januar 2020 00.00
Posodobljeno
16. januar 2020 08.25
Pogled na našo galaksijo, ki se pne nad stekleno streho hotela. Foto P. Horálek/ESO
Spodaj Recidencia, hotel za astronome Evropske vesoljske agencije z vsega sveta, nad njo veličastna kot kristal jasna Rimska cesta, vmes pa steklena streha s premerom 35 metrov na nadmorski višini 2400 metrov v najbolj suhi puščavi na planetu, čilski Atakami.

image
ESO/M.Tarenghi Zelena oaza in bazen pod glavno kupolo.
Verjetno na svetu ni astronoma, ki si ne bi želel vsaj ene noči preživeti v takšnem domovanju. Arhitekturni presežek je bil dograjen leta 2002, pred tem so imeli prednost pri gradnji teleskopi na bližnji, le nekaj kilometrov oddaljeni gori Cerro Paranal, astronomi pa so se morali zadovoljiti z bivanjem v zabojnikih.

Zato pa jim je zadnjih 18 let toliko lepše. Pod ogromno kupolo se namreč bohotita prava džungla rastlinja in bazen z razgledom na nebo, v preostalem delu stavbe pa imajo prebivalci na voljo knjižnico, kino, rekreacijske površine, sejne in študijske sobe ter seveda spalni del – 108 spalnic, vsaka je velika 16 kvadratnih metrov.

image
ESO/M.Tarenghi Skromne a funkcionalne sobe za znanstvenike.
Energijsko varčna zgradba je postavljena v naravno dolinico, tako da je povsem odprta le ena stranica, s katere se odpira pogled na 12 kilometrov oddaljen Tihi ocean. Privlačna nezemeljska arhitektura je zamikala tudi režiserja Marca Forsterja, ki je hotel spremenil v rezidenco zlobneža Dominica Greena v filmu o Jamesu Bondu Kvantum sočutja.