Satelitski posnetki ekološke katastrofe v Sibiriji

Dizelsko gorivo se je razlilo pred enim tednom.
Fotografija: Primerjava reke pred onesnaženjem in po njem. FOTO: Esa
Odpri galerijo
Primerjava reke pred onesnaženjem in po njem. FOTO: Esa

Evropska vesoljska agencija je objavila satelitske posnetke, na katerih je je videti ekološko katastrofo, ko se je v sibirsko reko Ambarnaja znotraj arktičnega kroga razlilo okoli 20.000 ton dizelskega goriva.
 
Razlitje se je zgodilo pred enim tednom, 29. maja, ko se je v elektrarni v bližini sibirskega mesta Norilsk zrušil rezervoar za gorivo. Gorivo je po reki odplavalo kar 12 kilometrov stran od kraja nesreče.


 
Na posnetkih z 31. maja in 1. junija, ki so jih pri Esi pridobili s satelita Sentinel 2 v programu Copernicus, je videti, kako se je rdečkasto gorivo širilo po reki, ki se izliva v jezero Pjasino, ki napaja istoimensko reko. Ogromno jezero s površino 735 kvadratnih kilometrov je močno onesnaženo zaradi jeklarske industrije, na območju namreč kopljejo nikelj in paladij. Elektrarna, kjer se je zgodila nesreča, je v lasti hčerinske družbe Norilsk Nickel, ki je vodilni proizvajalec omenjenih kovin.

Reka pred onesnaženjem. FOTO: Esa
Reka pred onesnaženjem. FOTO: Esa


In po onesnaženju. FOTO: Esa
In po onesnaženju. FOTO: Esa
FOTO: Esa
FOTO: Esa

 
Odpravo Sentinel 2 sestavljata dva identična satelita, ki sistematično dostavljata posnetke površja, s temi pa pomagata pri odzivu reševalnih služb ob naravnih nesrečah, spremljata spreminjanje uporabe zemljišč in stanje voda.
 
Sentinel 2A so izstrelili 23. junija 2015, Sentinel 2B pa 7. marca 2017. Sta v sončnosinhroni orbiti na višini 786 kilometrov. 

Preberite še:

Komentarji: