Severni magnetni pol hiti proti Sibiriji

Zemljin severni magnetni pol se je v zadnjih nekaj sto letih premikal s hitrostjo od pet do deset kilometrov na leto, zdaj pa je precej pospešil.
Fotografija: Znanstveniki so posodobili lokacijo severnega magnetnega pola. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Znanstveniki so posodobili lokacijo severnega magnetnega pola. FOTO: Shutterstock

Zemljin severni magnetni pol se v nasprotju z geografskim severnim tečajem nenehno premika. V zadnjih nekaj sto letih se je od kanadske Arktike proti Rusiji plazil počasi, zdaj pa je ubral hitrejši tempo. Celo tako hiter, da so morali znanstveniki predčasno posodobiti njegovo lokacijo, da ne bi popotniki na območju Arktike zaradi narobe delujočih navigacijskih naprav zašli (v težave).

»Iz starih ladijskih zapisov za zadnjih 400 let vemo, da se je severni magnetni pol zadrževal pri severni Kanadi. Do 20. stoletja se je naprej in nazaj premaknil za nekaj deset kilometrov. V zadnjih 50 letih se je začel premikati proti severu, zadnjih 30 let pa je pospešil, in sicer z okoli pet do deset kilometrov na leto na 50 ali 60 kilometrov na leto. Zdaj se hitro premika proti Sibiriji,« je za Guardian dejal Ciaran Beggan, geofizik z britanskega geološkega zavoda v Edinburgu.

Obema magnetnima poloma sledi svetovni magnetni model, ki ga financirata ameriška in britanska vojska. Model posodobijo vsakih pet let, naslednja posodobitev bi se morala zgoditi prihodnje leto, a so zaradi nenavadne hitrosti pospešili tudi znanstveniki.

»Izredna posodobitev bo zagotovila varno navigacijo za vojaške naprave, komercialne letalske družbe, reševalno-iskalne akcije in druge na severnem tečaju,« so sporočili iz ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA).

Za večino prebivalcev tega planeta pa ta sprememba ne pomeni ničesar, saj je omejena za geografske širine nad 55 stopinjami.
 

Zakaj se premika?


Magnetni pol se premika zaradi procesov globoko v našem planetu. Izvira namreč iz razmeroma zapletenega pretakanja raztaljenih kovin – železa in niklja – v zunanjem jedru Zemlje, to je od 2800 do 5000 kilometrov pod površjem. Nekateri znanstveniki verjamejo, da severni magnetni pol trenutno hitreje premika ozek tok v zunanjem jedru, ki je podoben zračnim tokovom v atmosferi. Južni magnetni pol se premika precej počasneje, ker se tudi tekoče kovine na južni polobli obnašajo drugače. 

Znanstveniki še navajajo, da magnetno polje slabi, zato pričakujejo obrat. To se je, kakor so razbrali iz kamnin, v zgodovini planeta že zgodilo, a ne v zadnjih 780.000 letih. »Ni vprašanje, ali se bosta pola zamenjala, vprašanje je, kdaj,« je za Guardian dejal geofizik Daniel Lathrop z marylandske univerze. Obrat ne bo nenaden, ampak bi se dokončal v približno tisoč letih.

Komentarji: