Skrajno odličen v skrajnih razmerah

Odgovor na večno vprašanje, ali kupiti mobilnik ali kompaktni fotoaparat, je večplasten.

Objavljeno
13. april 2019 06.00
Posodobljeno
13. april 2019 06.00
Fotografije in videi, posneti z modelom p30 pro, zasenčijo marsikateri kompaktni digitalni fotoaparat. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Jože Suhadolnik
Jože Suhadolnik
Prijatelji in znanci me pogosto sprašujejo, kateri model kompaktnega digitalnega fotoaparata naj kupijo, ker se jim je stari pokvaril. Zadnjih nekaj let je moj odgovor vedno enak: kupi zmogljiv mobilnik. Podjetje Huawei je že s prejšnjimi modeli mobilnih telefonov premikalo cenovne meje neverjetno zmogljivih napravic, ki jih stalno prenašamo s sabo.

Novinec p30 pro ni izjema, očitno bo postal pravilo za uporabnike, priljubljenost in veliko število prodanih telefonov pa pri tekmecih vzbujata bes.

Telefona namerno nisem hotel preizkusiti v dobrih ali odličnih svetlobnih razmerah, saj Huawei obljublja izjemno ločljivost ponoči, ko je svetlobe malo ali skoraj nič.

image
Telefona namerno nisem hotel preizkusiti v dobrih ali odličnih svetlobnih razmerah, saj Huawei obljublja izjemno ločljivost ponoči, ko je svetlobe malo ali skoraj nič. FOTO: Jože Suhadolnik


Sistem štirih objektivov že skoraj božansko čaščenega nemškega proizvajalca Leice se je v skrajno slabih razmerah odrezal odlično. Fotografije in videi, posneti pri primerjalni vrednosti občutljivosti 6400 asa, zasenčijo marsikateri kompaktni digitalni fotoaparat z nekajkrat večjim tipalom zajema fotografije.


Megli ozadje in gladi gube


Kot uporabnik druge blagovne znamke sem se znašel pred popolnoma neznanim operacijskim sistemom, vendar so me neverjetno enostavni spisek in ikone že prvič pripeljali do želenega menija; tu so se pri Huaweiu držali osnovnih menijev, ki jih najdete v vsakem digitalnem fotoaparatu. Za poznavalce je zanimiv podatek, da so namesto uveljavljene sheme zapisa rggb prešli na ryyb, kar naj bi omogočalo boljši zapis v res slabih svetlobnih razmerah. Preklop iz vsem znanih nastavitev na možnost pro fotografu privabi nasmešek na obraz. Način pro ni nič novega, je pa pri huaweiu nadvse pregledno izbiranje nastavitve beline, občutljivosti in korigiranja zaslonke. Pohvalno je tudi, da si izbrane nastavitve telefon, ko ga ponovno prižgete, zapomni.

image
Fotografija je ostra od sredine do vseh štirih vogalov. FOTO: Jože Suhadolnik


Način portrait mode sicer postreže s preklopom na zmerni teleobjektiv in hkrati omogoči ročno megljenje ozadja, vendar tudi avtomatično zgladi gube, kar naj bi bil nekakšen trenutni standard, vendar iz portretiranca naredi fotografijo nezemeljskega bitja, ki ima kožo kot prelito z voskom.


Fotografirate lahko tudi luno


Širokokotni zajem fotografije je enkraten. Fotografija je ostra od sredine do vseh štirih vogalov, po mojih merjenjih zajema kot, primerljiv z 21-milimetrskim objektivom na polnem formatu 24 krat 36 milimetrov.

image
Za ceno s spominom dovolj nabitega mobilnika danes lahko kupite dva zmogljiva kompaktna aparata, s katerima pa ne morete telefonirati. FOTO: Jože Suhadolnik


Teleobjektiv je impresiven, saj se pri proizvajalcu ne hvalijo zaman, da lahko fotografirate luno. Vseeno priporočam držalo za mobilnik, pritrjeno na trinožni stativ, kajti stabilizacija včasih odpove, kar pomeni neostre fotografije.

Odgovor na večno vprašanje, ali kupiti mobilnik ali kompaktni fotoaparat, je spet večplasten. Za ceno s spominom dovolj nabitega mobilnika danes lahko kupite dva zmogljiva kompaktna aparata, s katerima pa ne morete telefonirati. Telefona z zmogljivim fotoaparatom pa si ne predstavljam uporabljati na primer v navpični steni, če bi bil ekstremni plezalec, saj je oprijem naprave skrajno neroden.

image
Sistem štirih objektivov se je v slabih svetlobnih razmerah odrezal odlično. FOTO: Jože Suhadolnik