Skrivni Muskov projekt: za otroke ustanovil prav posebno šolo

Elon Musk je za svojih pet otrok ustanovil šolo Ad astra, kjer ne učijo jezikov ali glasbe, ampak obvladovanje umetne inteligence, inženirstvo in etiko. 
Fotografija: Elon Musk FOTO: John Raoux/AP
Odpri galerijo
Elon Musk FOTO: John Raoux/AP

Elon Musk dela stvari po svoje, sploh ko mu obstoječe razmere niso všeč. In ker ameriški izobraževalni sistem njegovim petim sinovom očitno ni ponujal želenega, je leta 2014 ustanovil skrivno šolo Ad astra (Do zvezd). »V tradicionalnih šolah nisem videl, da bi delali to, kar menim, da bi morali,« je že pred leti komentiral Musk. Motilo ga je, kako šole učijo reševanje problemov.



Jasno je, da je kurikul daleč od uveljavljenega. Ocen ni, ni jezikov, ni glasbenega pouka ali telovadbe. Je pa veliko matematike, inženirstva in etike, zdaj razkriva Ars technica

Prostori šole, ki jo poleg Muskovih otrok obiskujejo še otroci nekaterih Muskovih zaposlenih in drugih izbrancev, so na sedežu vesoljskega podjetja SpaceX v Hawthornu v Kaliforniji. Otroci, stari od sedem do 14, ne sedijo v šolskih klopeh, ampak so razdeljeni po projektnih skupinah, ukvarjajo se z razvojem robotov, metalcev ognja in obvladovanjem umetne inteligence, za katero Musk pravi, da je ena največjih groženj človeštvu. 

V Ars technici navajajo, da je šola bolj kot šoli podobna podjetniškemu inkubatorju, kjer se ekipe lotevajo težjih tehničnih projektov, za trgovinske projekte uporabljajo lastno valuto, če jim kakšen od predmetov ni všeč, ga preprosto lahko zapustijo. 

Sprva je šolo, kot je v lanskem pogovoru s Petrom Diamandisom povedal ravnatelj šole Joshua Dahn, obiskovalo le osem otrok, od tega je bilo pet Muskovih. Vse stroške, med drugim vsakemu otroku podarijo prenosni računalnik, plačuje Elon Musk, v letih 2014 in 2015 je za šolo na leto namenil okoli 400.000 evrov, zadnja leta še več, saj ima okoli 30 učencev. Tudi Dahn je poudaril, da je Musk izjemno velikodušen in da šola nima neomejenih sredstev, vendar jih ima veliko več kot tradicionalne šole. 

Kot omenjeno, se učitelji osredotočajo na znanost, matematiko, inženirstvo in etiko. Dahn je pojasnil, da tujih jezikov ne učijo, ker je Musk prepričan, da bodo računalniki vsak čas prevajali katerekoli jezik. Kurikul se iz leta v leto spreminja, tako so se v zadnjih letih veliko ukvarjali tudi z okoljem, raziskovanjem vesolja in Severno Korejo.  

V eni izmed projektnih skupin z imenom Geneva se osredotočajo na etične in geopolitične probleme, v katere vključujejo problematiko umetne inteligence. V skupini A-Framese se ukvarjajo z oblikovanjem vremenskih balonov, robotov, številne stvari tudi razstrelijo. Podobnih reči se je v svoji mladosti loteval tudi Elon Musk. Pri 12 letih (leta 1984), ko je z družino še živel v Južni Afriki, je oblikoval prvo videoigrico in jo prodal za 500 dolarjev (430 evrov). 

Med drugim so si otroci po Dahnovih ​besedah zaželeli, da bi oblikovali metalca ognja. Morda je ravno od otrok Musk dobil idejo, ki jo je tudi uspešno izvedel. V začetku leta je v okviru podjetja Boring Company, ki se ukvarja z gradnjo predorov, v nekaj dneh prodal 20.000 metalcev ognja po ceni 500 dolarjev (430 evrov). 



Učenci imajo tudi nekaj tradicionalnih predmetov, od fizike, kemije, kreativnega pisanja do računalništva, pri katerem se učijo programiranja. 

V Ars tehnici se sprašujejo, kakšna je pravzaprav prihodnost šole in kako se bosta najstarejša Muskova sinova znašla v tradicionalni srednji šoli, saj štejeta 14 let in sta ob koncu osnovne šole. Možno je, da bo Musk še podaljševal letnike. Negotovo tudi je, kako dolgo bo šola še živela oziroma kaj se bo zgodilo z njo, ko bodo šolanje končali vsi Muskovi sinovi. Zanimanja je veliko, leta 2017 se je prijavilo kar 400 družin, čeprav je prostora le za okoli 50 otrok. 

Komentarji: