Sovražni govor? Velika verjetnost, da bo na družabnih omrežjih preživel

Družabna omrežja so v 24 urah odstranila manj kot tretjino prijavljenih primerov sovražnega govora.
 
Fotografija: Svet Evrope je Slovenijo pozval, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru na družbenih omrežjih FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Svet Evrope je Slovenijo pozval, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru na družbenih omrežjih FOTO: Blaž Samec

Facebook, Youtube, Twitter so se pred evropsko komisijo zavezali, da bodo sovražni govor s svojih platform odstranili v 24 urah od prejete prijave. Za zdaj jim to ne uspeva najbolje, saj je raziskava Evropske civilno družbene organizacije pokazala, da so družabna omrežja odstranila je 31 odstotkov primerov sovražnega govora, so sporočili z Ekvilib Inštituta.



Izmed trojice se je najslabše odrezal Twitter, ki je v povprečju odstranil 15 odstotkov prijavljenih primerov, medtem ko je Youtube odstranil 22 odstotkov, Facebook pa 55 odstotkov prijavljenih primerov.

Izkazalo se je tudi, da so bila omrežja bolj dosledna pri odstranjevanju v državah, kjer se tudi oblasti in civilna družba aktivno spoprijemajo s sovražnim govorom. V Franciji je bilo odstranjenih 56 odstotkov prijavljenih primerov, v Nemčiji 40 odstotkov. Najslabši so bili rezultati v državah, ki niso članice EU, in zanje Kodeks ravnanja ne velja: Norveška (7 odstotkov), Ukrajina (11 odstotkov), Turčija (24 odstotkov) in Črna gora (30 odstotkov). Med države z nizkim deležem odstranjenih primerov se umešča tudi Slovenija (24 odstotkov).

»Med države z nizkim deležem odstranjenih primerov se umešča tudi Slovenija (24 odstotkov), kjer se sovražni govor kazensko preganja le redko. Nedavno je zato svet Evrope Slovenijo pozval, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru na družabnih omrežjih in zagotovi hitro obsodbo uporabe rasističnega jezika v javnosti,« so še sporočili z Ekvilib Inštituta.

FOTO: Dado Ruvić/Reuters
FOTO: Dado Ruvić/Reuters


Prijave so bile razdeljene na osem kategorij: rasizem, antisemitizem, seksizem, homofobija, sovraštvo do Romov, muslimanov in migrantov ter zanikanje genocida.

Preberite še:

Komentarji: