Spacex izstrelil prvih 60 »internetnih« satelitov

V mreži Starlink bo kar 12.000 satelitov.
Fotografija: Falcon 9 je varno pripeljal satelite v orbito, nosilna stopnja je vzletela, letela in pristala že trikrat. FOTO: Spacex
Odpri galerijo
Falcon 9 je varno pripeljal satelite v orbito, nosilna stopnja je vzletela, letela in pristala že trikrat. FOTO: Spacex

Spacex je v orbito namestil prvi paket satelitov, s katerimi bodo v prihodnjih letih svetu ponujali hitri satelitski internet. Raketa falcon 9 je s Cape Canaverala na Floridi poletela danes zgodaj zjutraj po našem času, v tovorni kapsuli pa je bilo prvih 60 satelitov. V mreži, poimenovani Starlink, bo vse skupaj kar 12.000 satelitov, navajajo v podjetju. S prvimi sateliti bodo testirali mrežo, še vsaj šest izstrelitev pa bo potrebnih, da bodo tudi ponujali internet.



Spacex ni edino podjetje, ki razvija takšen satelitski sistem za dostop do interneta. Britansko podjetje OneWeb, ki ga med drugim podpira tudi podjetje Virgin Richarda Bransona, je prvih šest od 650 izstrelilo februarja z ruskim sojuzom evropskega podjetja Arianespace. Okoli 3200 satelitov pa bo v projektu Kuiper v nizkozemeljsko orbito namestil tudi Jeff Bezos, šef Amazona in vesoljskega podjetja Blue Origin. Kdaj, še ni jasno.



Sateliti za dostop do interneta vseh omenjenih bodo nameščeni v nizkozemeljsko orbito do višine 2000 kilometrov, kar bo omogočalo čim manj motenj.

Vsak Spacexov satelit tehta 227 kilogramov in ima več anten in en solarni panel.



Satelit je ploščat, da jih čim več spravijo v tovorni del rakete. Tokrat torej 60, kar je, kot so pojasnili, tudi največje število satelitov, ki so jih namestili v orbito v posamezni izstrelitvi.



Sateliti, spravljeni v tovorni del rakete. FOTO: Spacex
Sateliti, spravljeni v tovorni del rakete. FOTO: Spacex
Ti so se od kapsule ločili na višini 440 kilometrov, dobro uro po izstrelitvi rakete, katere prva stopnja je uspešno že tretjič tudi pristala; sateliti pa so se z lastnim pogonom nato dvignili v končno orbito na višini 550 kilometrov.

Pri podjetju so pojasnili, da pogon deluje na kripton, ta omogoča, da bo satelit popravljal svoj položaj in na koncu življenjske dobe tudi omogočil spust v atmosfero, kjer bo zgorel. Če dodamo še vse omenjene satelite, bo namreč v orbiti že kar precej gneče. Po podatkih organizacije Union of Concerned Scientists je v vseh orbitah trenutno delujočih 2062 satelitov. In seveda je tam še kup smeti, ki so lahko še kako nevarne, zato se jim sateliti in tudi Mednarodna vesoljska postaja redno umikajo. Podjetje Elona Muska želi biti odgovoren igralec in v orbiti pustiti čim manj nedelujočih objektov.

Poudarili so, da so njihovi sateliti dovolj »pametni«, da lahko sledijo vesoljskim smetem in se avtonomno odmaknejo. Vprašanje seveda je, kaj če ta sistem zataji.

Komentarji: