Spacex s trojnim pristankom (VIDEO)

Razvoj tehnologije par excellence.
Fotografija: Pristanek stranskih nosilnih raket. FOTO: Spacex
Odpri galerijo
Pristanek stranskih nosilnih raket. FOTO: Spacex

Težkokategorna raketa podjetja Spacex Falcon Heavy je več kot leto dni po krstnem poletu opravila svojo prvo čisto pravo misijo. In to z odliko. V orbito je uspešno ponesla napredni komunikacijski satelit Savdske Arabije Arabsat-6A, ki bo po navedbah proizvajalcev zagotovil komunikacijske storitve in dostop do interneta za Srednji vzhod, dele Afrike in dele Evrope.





A pri uspešnem podjetju Elona Muska ​je prava paša za oči pristajanje nosilnih stopenj rakete. Falcon heavy je sestavljen iz treh, osrednje in dveh stranskih. Stranski sta se po ločitvi od druge stopnje namenili proti trdnim tlom na Cape Canaveralu na Floridi, osrednja pa proti plavajoči ploščadi »Of Course I Still Love You« sredi Atlantika. Vsem trem je uspelo. Kako, je najbolje preveriti v videoposnetkih:





Sokoli so pristali: 



Falcon Heavy je krstni polet doživel 6. februarja lani, ko je v vesolje ponesel rdeči avtomobil z voznikom Starmanom. Stranski raketi sta lani lepo pristali, osrednja pa je zgrešila plavajočo ploščad in strmoglavila v morje:



Od takrat je raketa doživela posodobitev, saj so jo sestavili iz tako imenovanih delov block 5, kar je zadnja različica nosilne stopnje Spacexovih raket. To različico uporabljajo tudi pri uspešni raketi Falcon 9. S posodobitvijo je falcon heavy pridobil moč, in sicer za deset odstotkov, in se s 27 merlin motorji ponaša s potiskom pri vzletu, kot če bi skupaj s polno močjo delovalo 18 boeingov 747. Prejšnje različice nosilne stopnje rakete so bile sposobne leteti dvakrat ali trikrat, zadnja posodobljena verzija pa po Muskovih besedah celo desetkrat.



Kaj tokratni polet pomeni za Spacex? Vsekakor je uspeh dobra novica in popotnica za naprej, saj bo tako lahko podjetje počasi vpeljalo raketo v standardno ponudbo in omogočilo tudi težjemu tovoru prenos v orbito. Še letos se menda obetata dve izstrelitvi. Ta stane okoli 90 milijonov dolarjev, falcon 9 okoli 60 milijonov.

Musk je falcona heavy najprej omenil leta 2011 in takrat (seveda precenjeno, kot je to v njegovi navadi) napovedal, da bo raketa nared že dve leti kasneje. No, sedem let kasneje se je raketa vendarle uspešno odlepila od tal. Musk je pred časom ocenil, da je razvoj rakete podjetje stal okoli pol milijarde dolarjev.

Medtem pa izraelsko plovilo Beresheet, ki je hotelo pristati na Luni, ni bilo tako uspešno. 

Preberite še:

Komentarji: