SpaceX vložil prošnjo za izstrelitev dodatnih 30.000 satelitov

Kdaj bodo začeli nameščati satelite, ni znano.
Fotografija: SpaceXov satelit. Foto Spacex
Odpri galerijo
SpaceXov satelit. Foto Spacex

Podjetje Elona Muska je na Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU) vložilo prošnjo za odobritev namestitve dodatnih 30.000 satelitov za internetno mrežo Starlink. Ameriška zvezna komunikacijska komisija je podjetju SpaceX dovolil izstrelitev 12.000 satelitov. Pri ITU so, kot navaja spletni portal SpaceNews, potrdili, 20 vlog za izstrelitev po 1500 satelitov v različne višine nizkozemeljske orbite.

Prvih 60 satelitov so izstrelili maja, na tisoče jih bodo menda v prihodnjih mesecih.

ITU koordinira postavljanje satelitov v orbito, da bi preprečili kopičenje signalov oziroma motnje. Zahtevki Muskovega podjetja vsebujejo podatke o frekvencah, orbitalnih višinah in številu satelitov. Časovnica namestitve ni pojasnjena, a vložitev vloge pri ITU je šele začetni korak in ponavadi mine še nekaj let do dejanske izstrelitve. Poleg tega SpaceX potrebuje še dovoljenja ameriških regulatorjev.

Podobno kot pri prvih 60 izstreljenih satelitih bi tudi dodatnih 30.000 delovalo na višinah od 328 do 580 kilometrov. Na tej višini že delujejo naravne gravitacijske sile planeta, tako da slej kot prej plovila na tej višini padejo v atmosfero in izgorijo.

Do zdaj je človeštvo od leta 1957, ko je v orbito poletel sovjetski Sputnik, v orbite namestilo okoli 8500 različnih plovil.

Komentarji: