Srce iz tiskalnika

Znanstveniki so s postopkom biotiskanja ustvarili prvo srce s celicami, ožiljem in prekati, a do utripanja je še daleč
Fotografija: 3D printer med tiskanjem srca iz človeškega tkiva in celic. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
3D printer med tiskanjem srca iz človeškega tkiva in celic. FOTO: Reuters

Izraelski znanstveniki so sporočili, da so s tehniko 3D-tiskanja ustvarili prvo srce iz človeškega tkiva in celic. Čeprav biotisk napreduje z velikimi koraki, znanstveniki priznavajo, da je do tiskanja delujočih človeških organov še daleč. Doslej jim je tako uspelo natisniti manj kompleksne celične strukture, kot so uhlji, kosti in mišično tkivo, izraelski znanstveniki pa so očitno naredili še korak naprej.



»Prvič smo uspešno natisnili srce s celicami, ožiljem in prekati,« je povedal vodja projekta, profesor s telavivske univerze Tal Dvir. Pri ustvarjanju doslej najboljšega približka pravega srca so uporabili pionirsko tehniko: najprej so pacientu odvzeli celice maščobnega tkiva in ločili celični material od neceličnega. Nato so celice maščobnega tkiva reprogramirali v pluripotentne matične celice, ki se lahko pretvorijo v večino diferenciranih človeških celic, potrebnih za rast srca. Matične celice so zatem zmešali z materialom za biotiskanje – biočrnilom, ki so ga prej pridobili iz neceličnega materiala. Tako so dobili specializirane celice, ki so se organizirale v srčno tkivo.

Tehnika bi bila lahko osnova za oblikovanje organov, prilagojenih vsakemu posamezniku. Naslednji korak bo spodbujanje aktivnosti celic. Zdaj se znajo namreč le skrčiti, nimajo pa še sposobnosti sinhronega črpanja. Ko rešijo ta izziv, bodo lahko srce vsadili živali, razvita tehnologija pa jim omogoča na enak način natisniti tudi človeško srce. »Pred nami je še veliko dela, a morda bodo že čez deset let bolnišnice opremljene s tiskalniki organov,« je dejal Tal Dvir.

Komentarji: