Starlinerjeve težave na poti do ISS

Starliner zaradi težav z notranjo uro ne bo pristal na mednarodni vesoljski postaji. 

Objavljeno
20. december 2019 13.56
Posodobljeno
20. december 2019 16.51
Boeing CST-100 Starliner je v nebo poletel na raketi ULA Atlas V. FOTO: Joseph Rimkus/Reuters
S. S.
S. S.
Izstrelitev Boeingovega Starlinerja, kapsule za prevoz človeške posadke na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), ni šla po načrtih. Zapletlo se je pri utirjenju plovila v orbito.

Po izstrelitvi, ki pomeni največje obremenitve za plovilo, je eden izmed najbolj kritičnih manevrov pri vesoljskih poletih utirjenje plovila v orbito. In tokrat se je pri Boeingovi kapsuli zapletlo. Kritični prižig motorjev za utirjenje traja nekaj sekund, postopki morajo biti pravilni in pravočasni, saj je od točke utirjenja odvisen nadaljnji potek poleta.

Tokrat kapsula ni bila na pravi višini za manever. Utirjenje se je nato kljub temu zgodilo, kapsulo so umestili v stabilno orbito, kjer se lahko polnijo baterije prek solarnih panelov, je povedal predstavnik podjetja Steve Siceloff.

Šef Nase Jim Bridenstine je dodal, da se »niso prižgali motorji, ki bi kapsulo usmerili proti ISS«. Kapsula bi se morala z ISS spojiti jutri, a se ne bo. Bridenstine je naknadno sporočil, da je bila težava v tem, da je kapsula imela napačen čas, koliko minut je že preteklo od izstrelitve (tako imenovani Mission Elapsed Time). Notranji računalniki kapsule so tako predvideli, da že gorijo motorji za utirjenje in se zato niso pravočasno prižgali. Plovilo so nato dvigovali na pravilno višino, pri tem pa so porabili preveč goriva in Starliner ne bo pripotoval do ISS, ampak bodo v orbito skušali opraviti čim več testiranj, nato pa bo v nedeljo pristal na trdnih tleh. 

image
Starliner FOTO: Joe Raedle/AFP


Nasa je Boeingu od leta 2010 za razvoj Starlinerja nakazala že 4,2 milijarde dolarjev. Podobno plovilo, Crew Dragon 2, razvija tudi podjetje Spacex. Njihova vesoljska ladja je marca že opravila polet do ISS, a je mesec dni pozneje zaradi napake pri preizkusu sistema reševanja v primeru spodletele izstrelitve eksplodirala.

​Preberite še: Starliner gre končno v vesolje