Tehnološki gigant zanika vse povezave s kitajsko vlado

Nikoli niso storili česa, kar bi ohromilo varnost katerega koli izdelka, je zatrdil prvi mož kibernetske varnosti v družbi.
Fotografija: V družbi uporabnike pozivajo k odkrivanju napak pri njihovih produktih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V družbi uporabnike pozivajo k odkrivanju napak pri njihovih produktih. FOTO: Reuters

Tehnološkega giganta Huawei kitajska ali katera koli druga vlada nikdar ni zaprosila, da bi storil kar koli neprimernega ali neobičajnega, je angleškim poslancem sinoči zatrdil vodja kibernetske varnosti John Suffolk. Dodal je, da v družbi vabijo outsiderje k analiziranju njihovih produktov in razkrivanju bodisi inženirskih napak bodisi napak pri kodiranju.

»Smo goli pred svetom, a tako nam je ljubše, saj naj to omogoča izboljšanje naših produktov. Želimo si, da uporabniki odkrijejo napake, ne glede na to, ali najdejo eno ali tisoč. Vseeno nam je. Ne sramujemo se tega, kar odkrijejo,« je poudaril pred parlamentarnim odborom za tehnologijo in znanost, kamor so ga povabili, da bi pojasnil, kako varna je njihova oprema in kaj jih veže na kitajsko vlado.  

ZDA so sredi maja svoje zaveznike pozvale, naj družbi Huawei – največji proizvajalki telekomunikacijske opreme – onemogoči dostop do najnaprednejšega omrežja 5G s pojasnilom, da bi lahko kitajska vlada njihove izdelke uporabila za nadzor uporabnikov. To možnost je Suffolk kategorično zavrnil ter dodal, da prav tako nihče ni zahteval od njih, da bi kakor koli zmanjšali varnost svojih izdelkov.
 

Brez dostopa do informacij


Poslance je zanimalo še o kršitvah človekovih pravic na Kitajskem. Suffolka so vprašali, ali je Huawei zavezan k zagotavljanju opreme za to regijo, še zlasti zaradi leta 2017 sprejetega kitajskega obveščevalnega zakona, ki od posameznikov in podjetij zahteva, da sodelujejo s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Čeprav so morali z vlado skozi daljše obdobje interpretiranja zakonodaje, so ugotovili, da takšnih zahtev ni treba spoštovati nobeni družbi, je dejal prvi mož kibernetske varnosti pri Huaweiu.  

Prav tako je razložil, da družba ne upravlja omrežij, zato tudi nima dostopa do informacij, ki se pretakajo prek njih. Je pa res, da morajo zaradi zagotavljanja povezanosti uporabnikom v mobilno omrežje ves čas slediti njihovim mobilnim telefonom.  

Preberite še:

Komentarji: