Testiranje štiridnevnega delovnika – 40 odstotkov večja produktivnost in manj stresa

Zaposleni so bili s skrajšanim delovnim tednom (pričakovano) zelo zadovoljni. 
Fotografija: Microsoftov projekt je bil pilotni, tako da še ni jasno, ali bodo te spremembe dejansko uvedli v pisarnah in na daljši rok. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Microsoftov projekt je bil pilotni, tako da še ni jasno, ali bodo te spremembe dejansko uvedli v pisarnah in na daljši rok. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V Microsoftovi izpostavi na Japonskem so testirali uvedbo štiridnevnega delovnika in ugotovili, da so bili zaposleni ne le srečnejši, pač pa tudi bolj produktivni. Projekt Work-Life Choice Challenge Summer 2019 so zagnali avgusta, vanj pa je bilo vključenih 2300 ljudi. Delali so le od ponedeljka do četrtka, plača je ostala ista kot pri petdnevnem delovniku. 

Skrajšan delovni teden je prinesel učinkovitejše sestanke, za 40 odstotkov povečano produktivnost in posledično bolj zadovoljne zaposlene. V okviru programa je po poročanju Guardiana podjetje subvencioniralo počitnice za zaposlene v višini do 920 dolarjev (820 evrov). 

»Delajte krajši delovni čas, dovolj počivajte in veliko se učite,« je dejal predsednik uprave Microsofta na Japonskem Takuja Hirano. »Želim si, da se zaposleni zavedo, da lahko v štirih dneh dosežejo enake rezultate kot v petih.«

Lani je novozelandska družba dva meseca preizkušala skrajšan delovnik. FOTO: Shutterstock 
Lani je novozelandska družba dva meseca preizkušala skrajšan delovnik. FOTO: Shutterstock 


Poleg zadovoljnih delavcev je skrajšan delovni čas prinesel tudi druge prednosti – za 23 odstotkov manjšo porabo električne energije v pisarni, zaposleni so natisnili za 59 odstotkov manj papirja. Kar 92 zaposlenih, ki so bili vključeni v projekt, je nad novotarijo izrazilo veliko zadovoljstvo. 

Ni prvič, da so v podjetništvu preizkušali skrajšan delovni teden. Lani je novozelandska družba dva meseca preizkušala skrajšan delovnik. 240 zaposlenih je poročalo o boljšem ravnotežju med delom in zasebnostjo, prav tako so poudarili večjo osredotočenost na delo. Stopnja stresa se je zmanjšala za sedem odstotkov. 

Microsoftov projekt je bil pilotni, tako da še ni jasno, ali bodo te spremembe dejansko uvedli v pisarnah in na daljši rok. Pozimi sicer načrtujejo še en podoben izziv. »Vedno iščemo nove načine za boljši izkoristek lastne tehnologije ter večje zadovoljstvo naših zaposlenih,« je za Guardian povedal predstavnik Microsofta. 

Komentarji: