Težave z elektriko na Mednarodni vesoljski postaji

Tovorna kapsula dragon bo na postajo dostavila tudi nov satelit OCO-3 za spremljanje ogljika.

Objavljeno
30. april 2019 19.00
Posodobljeno
30. april 2019 19.00
Na postaji imajo tokrat težave z elektriko. FOTO: Nasa
S. S.
S. S.
Na Mednarodni vesoljski postaji se je pokvarila razdelilna postaja za elektriko. Posadka na postaji ni v nevarnosti in bodo postajo v prihodnjih dneh zamenjali in vnovič vzpostavili elektriko po celotnem vesoljskem laboratoriju. Postaja elektriko sicer pridobiva prek solarnih panelov.

Je pa Nasa posledično zaprosila SpaceX, naj s prvega maja prestavi izstrelitev rakete, ki bi na postajo ponesla slabe tri tone zalog in opreme. Naslednji možni datum izstrelitve je 3. maj.

Tovorna kapsula dragon bo na postajo dostavila tudi nov satelit OCO-3 za spremljanje ogljika. Observatorij, tretji te vrste, bo nameščen na zunanji strani postaje, razgledoval pa se bo po rastlinah. Te, če počrpajo več energije, kot jo rabijo za fotosintezo, energijo iz listov izvržejo kot zelo šibek sij. Tega lahko merijo z spektrometri. Spremljanje teh procesov v rastlinah je v obdobju, ko se spreminja podnebje, zelo pomembno, saj se spreminjajo tudi obdobja, kdaj rastline ozelenijo. Vse to bo oziroma že vodi v spremenjeno produkcijo hrane in tudi v dodatno segrevanje ozračja.