Tik tak, pod stresom si

Samsungova pametna ura je eden ključnih gradnikov digitalnega ekosistema tega korejskega podjetja.
Fotografija: »Ura galaxy je namenjena uporabnikom, ki želijo vzdržljivejšo baterijo in izboljšane možnosti za spremljanje športnih dejavnosti,« je na predstavitvi povedal DJ Koh, izvršni direktor Samsunga za informacijske tehnologije in mobilne komunikacije.FOTO: Samsung
 
Odpri galerijo
»Ura galaxy je namenjena uporabnikom, ki želijo vzdržljivejšo baterijo in izboljšane možnosti za spremljanje športnih dejavnosti,« je na predstavitvi povedal DJ Koh, izvršni direktor Samsunga za informacijske tehnologije in mobilne komunikacije.FOTO: Samsung  

Tako kot je kristalno jasno, da mobilnik ni uporaben le za telefoniranje, vse jasneje postaja tudi, da zapestna ura ni zgolj modni dodatek in pripomoček za spremljanje časa. Prek nje lahko nadziramo vse, od pečice in klimatske naprave do mobilnega telefona in računalnika.

Pametne ure so eden ključnih elementov digitalnih ekosistemov, zato ni čudno, da jim tehnološki giganti namenjajo ogromno pozornosti. Korejski proizvajalec elektronskih naprav Samsung je letos na trg poslal novo pametno uro galaxy watch, prvo iz serije galaxy. Na amazonu s popustom stane 260 evrov – skoraj polovico manj od Applove najnovejše watch series 4, s katero jo radi primerjajo. Omenjeni uri sicer na pogled ne bi mogli biti bolj različni: Korejci so stavili na tradicionalni videz, Američani na bolj »vesoljskega«. Med nastavitvami ure galaxy lahko denimo izberete, da bo analogno tiktakala in da bo zvonila, ko odbije polna ura.

»Ura galaxy je namenjena uporabnikom, ki želijo vzdržljivejšo baterijo in izboljšane možnosti za spremljanje športnih dejavnosti,« je na predstavitvi povedal DJ Koh, izvršni direktor Samsunga za informacijske tehnologije in mobilne komunikacije.


Za šport in proti stresu


Morda se res največ ljudi odloči za nakup ure zaradi športa, a zmotno bi bilo misliti, da bi se Samsung zadovoljil s tem. Navsezadnje je pri športnih urah konkurenca tako zaostrena, da se podjetju, ki je najbolj znano po telefonih, v to bitko ne splača podati.

Z uro galaxy lahko poleg spremljanja športnih aktivnosti počnemo kopico stvar. FOTO: Samsung
Z uro galaxy lahko poleg spremljanja športnih aktivnosti počnemo kopico stvar. FOTO: Samsung


Z uro galaxy lahko poleg spremljanja športnih aktivnosti počnemo kopico stvari: nadziramo spanje, v povezavi s pametnim telefonom kličemo ali pošiljamo sporočila, uporabljamo zemljevide, poslušamo glasbo, spremljamo vreme in urnike … Posebno poglavje je nadziranje stresa: ura prek sledilnika zaznava visoke ravni stresa in uporabniku predlaga dihalne vaje. Pri tem je treba opozoriti, da je galaxy watch – tako kot številne druge digitalne naprave – le dodatek, ne nadomestilo za (s)poznavanje samega sebe.


Aplikacije zahtevajo svoj davek


Baterija zdrži približno tri dni, kar je veliko, če napravo primerjamo s pametnimi telefoni, in malo, če jo primerjamo z običajnimi urami. Vendar nepreštevne aplikacije – tako rekoč vse, ki jih ponuja Samsung – zahtevajo svoj davek. Povezava z ekosistemom galaxy omogoča uporabo tehnologij, kot so smartthings, samsung health, samsung flow, samsung knox ter povezovanje s pomočnikom bixbyjem ter partnerskima platformama Spotify (poslušanje glasbe) in Under Armour (oblačila).



Smartthings je namenjen povezovanju s stanovanjsko opremo: prek te aplikacije lahko z dotikom zapestja ugasnemo luč ali televizor ter uravnavamo temperaturo doma. Knox skrbi za varnost informacij, prek flowa pa lahko na daljavo odklepate in zaklepate računalnik ali tablico. Ura nastopi kot glavni posrednik med aplikacijami in človekom, zato je za tiste, ki prisegajo na Samsungove izdelke in pametni dom, skorajda nujen nakup, medtem ko je za druge prejkone zanimiva igračka.

Preberite še:

Komentarji: