Tudi moderna odprava ni bila kos »zlobnim« pogojem

Vreme je bilo vse slabše in posadka moderne odprave ni želela deliti usode Shackletonovih mož.

Objavljeno
14. februar 2019 19.15
Posodobljeno
14. februar 2019 19.15
Vzržljivost ni zdržala. Foto Frank Hurley
Odprava Weddllovo morje, ki ima za seboj uspešen znanstveni del misije, osredotočen na ledeno polico Larsen C in ledeno goro A-68, je morala opustiti iskanje razbitin ladje Endurance (Vzdržljivost) britanskega raziskovalca Ernesta Shackletona. Slabo vreme in oblikovanje morskega ledu sta prisilila odpravo na povratek v prijaznejše vode. Tvegati, da bi doživeli enako usodo kot 28-članska Shackletonova ekipa, pač niso želeli.

Weddllovo morje, kjer je pred 104 leti led objel in strl ter potopil znamenito ladjo, velja za enega najbolj odročnih in negostoljubnih območij tega planeta.

Britanskega raziskovalca sira Ernesta Shackletona sta že v mladih letih prevzeli Antarktika in želja, da bi prvi osvojil južni tečaj. A ga je leta 1911 prehitel Norvežan Roald Amundsen. Tri leta kasneje je Shackleton s kraljevo transantarktično odpravo kot prvi poskušal prečkati Antarktiko, a njegova ladja Endurance (Vzdržljivost) je obtičala v ledu in se novembra 1915 tudi potopila. Njena posadka s Shackletonom na čelu pa je spisala eno najbolj neverjetnih in vznemirljivih zgodb o vzdržljivosti človeka. Celotno zgodbo lahko preberete TUKAJ


Odprava je z modernim ledolomilcem S. A. Agulhas II priplula do točke, kjer na dnu morja po zapisih Shackletonove posadke počivajo razbitine lesene ladje. V morje so znanstveniki spustili visokotehnološko podvodno plovilo AUV7. V vodi je bilo že več kot 30 ur, nato pa je zaplavalo pod obsežno območje morskega ledu in so z njim izgubili stik. Ali je uzrlo razbitine, ni znano, so sporočili raziskovalci prek spletne strani odprave.
Da ne bi še južnoafriško polarno raziskovalno plovilo ostalo okovano v led, so se odločili, da iskanje Endurance opustijo. Za zdaj.

image
Pobegniti pa je morala tudi moderna odprava. Foto Weddell Sea Expedition 2019


»Ekipa je bila jasno razočarana, ker nismo uspešno zaključili še tega dela misije. Shackleton je pokopališče svoje ladje opisal kot 'najhujši del najhujšega morja na svetu'. Tudi naše načrte so prekrižali hitro premikajoči se led in, kot je dejal Shackleton, zlobni pogoji Weddllovega morja,« je povedal direktor odprave Mensun Bound. Zadovoljen sicer je, da so neverjetno zgodbo o preživetju posadke Endurance približali novim generacijam, ki jim bodo sedanje predale nalogo ohranjanja polarnih predelov in celotnega planeta.

Mednarodna ekipa glaciologov, morskih biologov in oceanografov je preučevala morsko dno in bogato, a malo raziskano morsko življe pod oceansko plastjo ledu. Premerili so še debelino ledu, da bi bolje razumeli, kako nanj vplivajo podnebne spremembe in svetovni oceanski tokovi.