Tudi pri Facebooku ljudje pretipkavali zvočne posnetke

Menda zato, da bi pomagali umetni inteligenci. Takšno početje so v zadnjih dneh priznali tudi pri Googlu, Amazonu, Applu in Microsoftu.

Objavljeno
14. avgust 2019 13.24
Posodobljeno
14. avgust 2019 13.34
Tehnološki giganti obdelujejo naše podatke na številne načine. FOTO: Reuters
S. S.
S. S.
Tudi Facebook je plačeval zunanjim sodelavcem, da so pretipkavali zvočne pogovore, opravljene prek klepetalnika messenger, navaja Bloomberg. Pri podjetju Marka Zuckerberga so priznali dejanje in poudarili, da tega kakšen teden ne počnejo več.

Dodali so, da so uporabljali le posnetke, ki so jih uporabniki messengerja odobrili za transkripcijo. Od leta 2015 messenger ponekod in za le nekatere jezike (v slovenščini te možnosti ni) ponuja to možnost. Zunanji sodelavci so s tem preverjali, ali Facebookova umetna inteligenca pravilno interpretira sporočila, da jo lahko izboljšajo. A na strani za podporo uporabnikom seveda tega niso omenili, omenjajo le strojno učenje, ki za svoje izboljšave potrebuje ogromno podatkov.

Tako se je Facebook znova znašel v vrtincu kritik, kako slabo ravna z množico pridobljenih zasebnih podatkov. Ni pa pri tem osamljen. Pred kratkim so namreč tudi pri Googlu, Applu, Microsoftu in Amazonu priznali, da zunanji sodelavci preverjajo vsebino zvočnih pogovorov, a da tega ne počnejo več.

Pri Googlu so se branili, da to početje Googlovemu asistentu omogoča, da deluje dobro v več jezikih, pri Amazonu so uvedli možnost, da uporabnik zavrne možnost človeškega preverjanja zvočnih posnetkov, pri Applu so prejšnji teden pojasnili, da ljudje ne preverjajo več pogovorov uporabnikov s Siri.