Twitter bo blokiral račun, če boste ime spremenili v Elon Musk

Gre za ukrep Twitterja proti prevarantskim botom. 

Objavljeno
29. julij 2018 18.53
Posodobljeno
29. julij 2018 19.39
Elon Musk FOTO: Brian Snyder/Reuters
Elon Musk je na twitterju med bolj dejavnimi  in priljubljenimi. To so začeli spretno izkoriščati tudi nepridipravi, ki so se pojavili po objavah šefa avtomobilskega podjetja Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX. Prevare je bilo bolj ali manj hitro opaziti, saj ima resnični Musk preverjen račun, kar je označeno z modro kljukico, da nekaj ni v redu, je jasno tudi, če nekoliko natančneje pogledate samo uporabniško ime internetnega bota. 

Kaj je bot?

Bot (okrajšava besede »robot«) je, kot navajajo na spletni strani Varni na internetu, podtaknjen program, ki se z vašega računalnika poveže na nadzorni strežnik napadalca. »Le-ta nadzira od nekaj sto, tisoč, ali še več botov po celem svetu. Skupini tako nadzorovanih tujih računalnikov rečemo botnet, računalnikom, ki so del njega, pa včasih tudi zombiji. Botneti se najpogosteje uporabljajo za napade s poplavo podatkov (DDoS, Distributed Denial-of-Service) ali razpošiljanje spam pošte. Bota lahko imate na računalniku dolgo časa, preden opazite težave, ali pa vas vaš ponudnik obvesti, da vaš računalnik razpošilja spam pošto ali sodeluje v nekem napadu,« so pojasnili. 


Boti so se praviloma pojavili kot odgovor na tvit resničnega Muska, opremljeni so bili z njegovo sliko, imenom in zapisom, da v znak veselja ob dobrih novicah podarja po izjemno ugodnem razmerju kriptovalute (primer ene izmed prvih »izmenjav«: pošljite mi od 0,5 do 4 ETH (kriptovaluta ether) in vam nazaj pošljem od 5 do 40 ETH«). Ker je Musk priljubljen, se je vedno našlo nekaj žrtev, ki je nasedlo. Podobni spletni boti so se pojavljali tudi pod drugimi znanimi imeni in Twitter je moral ukrepati. Nad hitrostjo in pojavnostjo botov je bil impresioniran tudi sam Musk: 


In kaj bo zdaj storil Twitter? 


Avtomatično bo zablokiral nepreverjene račune, ki svoje prikazano ime spremenijo v Elon Musk, sploh, če sam račun ni povezan z nobeno telefonsko številko. Twitter bo nato zahteval vpis CAPTCHA in telefonsko številko, da bo račun znova aktiven. Za zdaj še ni jasno, ali podobno velja tudi za ostale znane, ki so tarče botov.