Ultima Thule ni snežak, njena oblika je še precej bolj nenavadna (VIDEO)

Večji kos, imenovan Ultima, je pravzaprav videti kot palačinka, manjši, imenovan Thule, pa kot razpolovljen oreh. Vprašanje je, kako se kaj takega sploh lahko oblikuje.
Fotografija: Nenavadna oblika Ultima Thule. Fotografije so nekoliko popačene, saj je bil potreben daljši čas ekspozicije, a so znanstveniki sestavili in odpravili šum, da so razbrali tanjši srp večjega kamna. Na posnetkih so vidne tudi oddaljene zvezde, kar je pripomoglo, da so natančneje določili obliko obeh koso nebesnega telesa.
FOTO: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory
Odpri galerijo
Nenavadna oblika Ultima Thule. Fotografije so nekoliko popačene, saj je bil potreben daljši čas ekspozicije, a so znanstveniki sestavili in odpravili šum, da so razbrali tanjši srp večjega kamna. Na posnetkih so vidne tudi oddaljene zvezde, kar je pripomoglo, da so natančneje določili obliko obeh koso nebesnega telesa. FOTO: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

Nove fotografije, nove ugotovitve. Sonda New Horizons še naprej pošilja podatke, zbrane prvega januarja, ko je poletela mimo najbolj oddaljenega nebesnega telesa, ki ga je človeštvo preučevalo od blizu. Telo v Kuiperjevem pasu z neuradnim imenom Ultima Thule je tako imenovani kontaktni binarni sistem, pri katerem sta dva kamna zelo narahlo trčila, da sta se spojila. Po prvih podatkih je kazalo, da gre za dva okrogla kamna, novi pa kažejo, da je telo nepričakovane, izjemno nenavadne oblike.



Nove fotografije so po pojasnilih znanstvenikov z univerze Johnsa Hopkinsa nastale približno 10 minut po najbližjem srečanju (1. januarja ob 6.42.42 po srednjeevropskem času), ko je sonda mimo kamna drvela s hitrostjo 50.000 kilometrov na uro. Takrat je bila New Horizons 8862 kilometrov za kamnom in 6,6 milijarde kilometrov oddaljena od Zemlje. Sonda jih je posnela pod drugačnim kotom kot tiste ob približevanju.
»Nič podobnega nismo še posneli,« je poudaril glavni preiskovalec pri misiji Alan Stern.

Zgoraj je oblika nebesnega telesa, ki so jo razbrali iz prvih posnetkov. Spodaj posodobljeno razumevanje oblike. FOTO: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute 
Zgoraj je oblika nebesnega telesa, ki so jo razbrali iz prvih posnetkov. Spodaj posodobljeno razumevanje oblike. FOTO: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute 


Prvi fotografije so pričale, da je 2014 MU69 v obliki snežaka, novih 14 fotografij pa razkriva, da glavi nebesnega telesa niso okrogli. Večji kos, imenovan Ultima, je pravzaprav videti kot palačinka, manjši, imenovan Thule, pa kot razpolovljen oreh, so navedli raziskovalci.



»Ustvarili smo si vtis o kamnu na podlagi omejenega števila posnetkov, ki smo jih dobili v prvih dneh po obletu. Novi podatki pa so ta vtis močno spremenili. Očitno je, da je oblika Ultima Thule podobna palačinki. Zaradi oblike nas zdaj bega, kako je takšno nebesno telo sploh nastalo. Nikoli še nismo videli česa podobnega, kar kroži okoli Sonca,« je pojasnil Stern.

Komentarji: