Umetniki napadli Marka Zuckerberga in sprožili ukrepanje Facebooka

Na Facebooku krožijo prirejeni videoposnetki ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Marka Zuckerberga. Facebook odgovarja, da jih s svojih omrežij ne bo odstranil in jih bo obravnaval tako kot vse druge.

Objavljeno
13. junij 2019 09.20
Posodobljeno
13. junij 2019 11.12
Na Facebooku krožijo lažni oziroma prirejeni videoposnetki ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Marka Zuckerberga. FOTO: Shutterstock
Staša Pust
Staša Pust
Potem ko je Facebook pred tremi tedni zavrnil izbris prirejenih posnetkov »pijane« predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, bo enako storil tudi v primeru lažnega posnetka svojega prvega moža – Marka Zuckerberga. Ustanovitelj Facebooka je izbris zavrnil, ker naj bi po njegovem šlo za poseg v pravico svobode govora.

Posnetek, ustvarjen za umetniško instalacijo v Sheffieldu, imenovano Spectre, kroži po instagramu in je bil doslej viden že 75.000-krat. Je last umetnikov Billa Postersa in Daniela Howa. Njun namen je bil opozoriti na to, da ima Zuckerberg nadzor nad zasebnimi podatkih dveh milijard ljudi in kako se da z ljudmi manipulirati prek družbenih medijev. V videu sta ga namreč spremenila v negativnega junaka filmov o Jamesu Bondu, ki se hvali s svetovno prevlado.Ker Facebook ne prepoveduje lažnih novic in neresnic na svojih straneh in jih le umakne v ozadje, če jih nadzorniki dejstev označijo kot laži, tudi omenjenega posnetka ne bo odstranil. To je z zapisom na Facebooku sporočil sam Zuckerberg: »To vsebino bomo obravnavali, tako kot obravnavamo druge napačne informacije na instagramu.« 

Enako politiko šele uvajajo na instagramu, ki je tako kot vimeo v lasti Facebooka. Nadzorniki dejstev so v tem primeru tudi kredibilne medijske organizacije, kot so tiskovne agencije.

image
Z zapisom na Facebooku je Zuckerberg sporočil, da vsebine ne bodo odtsranili s svojih omrežij: »To vsebino bomo obravnavali, tako kot obravnavamo druge napačne informacije na instagramu.« FOTO: Reuters

 

​Ustvarili bodo novo orodje za preprečitev širjenja lažnih objav


To nista osamljena primera širjenja laži po spletu. Spletne strani in drugi mediji imajo že nekaj časa velike težave s pojavom lažnih videov, kjer lahko mojstri zvijač celo v živo spreminjajo govorjeno besedo. Kot kažejo dosedanje izkušnje, bodo naivneži, ki verjamejo lažnim novicam, vedno obstajali.

Za ta namen bodo v Londonu v kratkem zaposlili 500 novih ljudi, do konca leta 2019 pa skupno 3000, ki bodo ustvarili nova orodja za pomoč delavcem pri pregledu potencialno škodljivega materiala. Ta naj bi samodejno zaznala in odstranila zlonamerne vsebine, objavljene na Facebookovi platformi.
 

Umetnikom se zdi etika Faceboka sporna


Umetniki, zaslužni za posredovanje Facebooka, so se na njihove ukrepe za BBC odzvali z besedami, da »so zadovoljni z odločitvijo Facebooka, vendar še vedno dvomijo o etiki podjetja«. In dodali: »Menimo, da lahko s pomočjo umetnosti kritično raziščemo tovrstno tehnologijo in preizkusimo moč novih oblik računalniške propagande.

Nočemo videti, da bi Facebook naše umetniško ustvarjanje cenzuriral. Nadzor in ustrezna ureditev nad vplivom digitalne industrije pa bi bila vsekakor dobrodošla.«