Uniforma, dijakov najslabši prijatelj

Najmanj enajst šol uvedlo obvezne pametne uniforme, ki s sprejemniki gps zaznavajo lokacijo dijaka.
Fotografija: Alarm v uniformi se oglasi tudi, če dijak zaspi med poukom. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Alarm v uniformi se oglasi tudi, če dijak zaspi med poukom. FOTO: Shutterstock

Približno osemsto kitajskih dijakov je pred zahtevno preizkušnjo. Več šol se namreč proti neupravičenim izostankom od pouka, tej nočni mori staršev in učiteljev, že bori na prav poseben način. Mladci bodo potrebovali precej iznajdljivosti, da bodo ukanili ta orwellovski izum.

Ob koncu preteklega leta je več tujih medijev poročalo, da se je najmanj enajst kitajskih šol v provinci Guizhou in avtonomni regiji Guangxi Zhuang odločilo, da bodo z naprednimi tehnologijami regulirale (ne)upravičene izostanke dijakov od pouka. Uvedle so obvezne pametne uniforme, ki s sprejemniki gps zaznavajo lokacijo in gibanje dijaka, podatke pa sproti pošiljajo tako staršem kot učiteljem. Še več: v uniforme je vgrajen alarm, ki se bo oglasil, če bo dijak med poukom zaspal ali če bo zapustil učilnico brez dovoljenja.

Pametne uniforme izdeluje podjetje Guanyu Technology. Na njihovi spleti strani piše, da so družbo ustanovili kot odgovor na poziv komunistične partije k oblikovanju »pametnih kampusov«. Novinarjem partijskega časopisa Global Times so predstavniki podjetja povedali, da čipa (v uniformah sta vgrajena pod rameni) pri 150 stopinjah Celzija preživita do petsto pranj. »Pojdite v katerokoli šolo in vprašajte varnostnika, koliko dijakov je danes v šoli. Gotovo vam ne more odgovoriti, toda mi vam lahko,« so še sporočili in poudarili, da uniforme zagotavljajo tudi večjo varnost dijakov, sodelujoče šole pa ugotavljajo, da je neopravičenih izostankov precej manj kot nekoč.

Slaba novica za vse, ki bi želeli pretentati sistem, je, da so uniforme povezane s tehnologijo za prepoznavanje obrazov, kar onemogoča zamenjave uniform med dijaki.
 

Kaj pa zasebnost?


Verjetno se je vsakdo ob branju teh vrstic že vprašal, kako je z varovanjem osebnih podatkov. Ravnatelj ene izmed šol, kjer so uniforme obvezne, je dejal, da ne zbirajo podatkov o lokaciji tudi zunaj učnih ur, čeprav bi lahko, saj to ni njihov namen. Da so pri izdelavi uniform spoštovali vse človekove pravice, zagotavljajo tudi pri Guanyu Technology. Kljub temu njihovo sporočilo, da »uniforme ne sledijo vsakemu gibu v vsakem trenutku«, pušča možnosti za različne interpretacije.



Na kitajskem družbenem omrežju weibo se je že razvnela razprava, ali so uniforme pretiran poseg v zasebnost posameznika. Eden od uporabnikov je zapisal, da gre za uporabno novost, ki bo preprečila, da bi v šole prišli kriminalci, poleg tega pa bo prišla prav pri iskanju pogrešanih dijakov. Drugi se s tem ne strinjajo ter se sprašujejo, o čem so razmišljali starši, ko so privolili v ta dogovor, in ali človekove pravice za otroke ne veljajo. Pa vi, bi bili mirnejši, če bi vaš otrok nosil pametno uniformo? Ali bi si jo nadeli tudi sami?

Komentarji: