Ustanovitelja Googla Page in Brin se umikata z vrha podjetja

Odslej bo tudi matično podjetje Alphabet vodil dosedanji generalni direktor Googla Sundar Pichai.
Fotografija: Larry Page in Sergey Brin na predstavitvi nove Googlove programske opreme za pametne telefone Android v New Yorku leta 2008. FOTO: Jacob Silberberg/Reuters
Odpri galerijo
Larry Page in Sergey Brin na predstavitvi nove Googlove programske opreme za pametne telefone Android v New Yorku leta 2008. FOTO: Jacob Silberberg/Reuters

Larry Page in Sergey Brin sta sporočila, da se umikata z neposrednih vodstvenih mest Googlovega matičnega podjetja Alphabet, poroča BBC. Page je bil doslej generalni direktor, Brin pa predsednik Alphabeta. Odslej bo skupni generalni direktor Googla in Alphabeta Sundar Pichai, ki je doslej že štiri leta uspešno vodil Google. 

Page in Brin sta Google kot spletni brskalnik ustanovila v garaži v Kaliforniji leta 1998. Do danes je podjetje postalo tehnološki gigant, preraslo je vse podobne družbe na svetu in se razširilo tudi na druga področja delovanja. Prav zato sta njegova ustanovitelja in večinska lastnika leta 2015 podjetje prestrukturirala in ustanovila matično družbo Alphabet, ki sta jo do zdaj vodila sama. 

Že nekaj časa bil v ospredju le Pichai


Prišel je čas, da poenostavijo vodstveno strukturo, sta Brin in Page sporočila javnosti. Sama bosta še vedno ostala 51-odstotna solastnika Alphabeta in člana upravnega odbora, Pichai pa bo odslej tudi uradno vodil obe družbi, matično Alphabet in hčerinsko Google. Že nekaj časa je bil namreč v javnosti v ospredju samo Pichai, ki je Google in Alphabet zastopal tudi na zaslišanjih v ameriškem kongresu in na srečanjih z delničarji. V štirih letih, odkar je bil generalni direktor Googla, se je število zaposlenih z 59.000 povečalo na 114.000.

Sundar Pichai bo odslej generalni direktor Alphabeta in Googla. FOTO: Saul Loeb/AFP
Sundar Pichai bo odslej generalni direktor Alphabeta in Googla. FOTO: Saul Loeb/AFP



 

Nastopata v vlogi ponosnih staršev


»Alphabet in Google ne potrebujeta več dveh generalnih direktorjev in predsednika,« sta ustanovitelja napisala v sporočilu za javnost in dodala, da je prišel čas, da nastopita v vlogi ponosnih staršev odraslih otrok: da dajeta nasvete in ljubezen in da opustita vsakodnevno nerganje. Še naprej pa bosta aktivno sodelovala kot člana upravnega odbora Alphabeta, kot delničarja in kot ustanovitelja, zatrjujeta.

Preberite še:

Komentarji: