V družbi z zlovoljnim robotom so bili ljudje bolj zbrani

Test so opravljali v družbi prijaznega in zlobnega robota. 

Objavljeno
16. avgust 2018 19.44
Posodobljeno
16. avgust 2018 20.03
Zaradi zlobnega robota so se na testu odrezali bolje.  FOTO: Shutterstock
Ker so humanoidni roboti vse bolj prisotni v naših življenjih, so francoski in švicarski znanstveniki želeli ugotoviti, kako njihova prisotnost vpliva na naše razmišljanje in obnašanje. 58 oseb se je udeležilo standardnega testa za ugotavljanje zbranosti, tako imenovanega Stroopovega barvno – besednega testa, ko posamezniku prikažejo besede v različnih barvah. Pravilen odgovor je sama obarvanost besede, ne pa kaj piše. Njihov rezultat je bil odvisen od časa, ki so ga porabili, da so povedali pravilen odgovor. Test so opravljali dvakrat – enkrat sami, naslednjič v družbi z robotom, ki je stal 1,5 metra stran, ki pa jih je gledal le 60 odstotkov časa samega testa. 

Pred testom so se udeleženci seznanili z robotom Meccanoid, ki so mu postavili vnaprej pripravljena vprašanja. Robot je odgovarjal prijazno, pozitivno ali pa negativno in nesramno. Eno izmed vprašanj: »Kako bi opisal popoln dan?« Odgovor prijaznega robota: »Moj idealni popolni dan bi vključeval spoznavanja ljudi, kot si ti, da bi se naučil novih stvari.« Odgovor jeznega robota: »Nimam popolnih dni. To vprašanje nima smisla.«  

Še drugi primer: »Kaj najbolj ceniš pri prijateljstvu?« »Deljenje in zaupanje. Mislim, da bi lahko bila prijatelja,« je odgovoril prijazno programirani robot. Nesramni je bil bolj odrezav: »Ne cenim prijateljstva.« 

Posamezniki, ki so bili v družbi z zlobnim robotom, so s testom opravili hitreje, kot ko so bili sami, so sporočili znanstveniki v reviji Science Robotics. Skupina v družbi dobrega robota niso testa opravili nič hitreje kot sicer. 

Znanstveniki menijo, da so bili udeleženci verjetno bolj zbrani ravno zaradi družbe zlovoljnega robota. Prejšnje podobne študije so namreč kazale, da se zbranost poveča tudi v družbi obsojajočih ljudi.