V globinah Indijskega ocena opazili skrivnostno bitje

Ko so raziskovalci primerjali posnetke z že znanimi odkritji, so ugotovili, da gre najverjetneje za žival iz poddebla strunarjev, ki se je prilagodila na seizmično okolje. 
Fotografija: FOTO: Discovery/five Deeps Expedition
Odpri galerijo
FOTO: Discovery/five Deeps Expedition

V globinah Indijskega oceana so potapljači opazili novo, skrivnostno bitje. Victor Vescovo je med pionirskim raziskovanjem globokomorskega jarka ob indonezijskem otoku Java, o katerem verjamejo, da je najgloblja točka Indijskega oceana, posnel posnetke nenavadne živali, ki jo je opisal kot »izredno želatinasto«.

Vescovo je odkritje dokumentiral na odpravi Five Deeps, kjer dokumentirajo skrivnosti morskih globin za novo serijo na kanalu Discovery Channel. Strokovna ekipa meni, da takšnega bitja doslej še niso našli, po njihovih prvotnih predvidevanjih pa naj bi šlo za doslej neznano vrsto meduz.



Alan Jamieson, vodja odprave, je za CNN Travel spregovoril o neverjetnem odkritju: »Načeloma imam precej jasno predstavo o tem, kaj nas čaka pri potapljanju, vendar nas občasno tudi kaj preseneti. Resnično je videti umetno.«

Ko so raziskovalci primerjali posnetke z že znanim dokumentacijskim gradivom, so ugotovili, da so japonski znanstveniki pred leti našli nekaj podobnega. Domnevali so, da gre za žival iz poddebla strunarjev, imenovanega plaščarji, vendar za tovrstno bitje še ni splošnega poimenovanja. Za plaščarje je namreč značilno, da so pritrjeni na morsko dno, bitje na posnetku pa prosto plava. Jamieson meni, da se je skrivnostna žival prilagodila na drugačne pogoje življenja v oceanskem jarku pri Javi. 

»V globokomorskih jarkih je visoka seizmična aktivnost. Zaradi seizmičnega okolja ter da ne bi potresi bitja pokopali pod seboj, je morda žival razvila posebne lastnosti. Morda je zaradi destruktivnega okolja razvila tudi dolge ožigalke.«

Komentarji: