Vesolje pri Divači in šest astronavtov

Evropska vesoljska agencija svoje astronavte uri tudi v kraškem podzemlju.

Objavljeno
19. september 2019 06.00
Posodobljeno
19. september 2019 14.17
FOTO: Esa, A. Romeo
Jutri se bo šest astronavtov za šest dni podalo v temino Škocjanskih jam. Esin astronavt Alexander Gerst, Nasina astronavta Joe Acaba in Jeanette Epps, Roskozmosov kozmonavt Nikolaj Čub, kanadski astronavt Josh Kutryk in japonski Takuja Oniši se te dni že urijo v skrajnih razmerah jamskega sveta, ki je lahko podobno neprijazno okolje kot vesolje. »Ta pustolovščina jim bo pomagala, da spoznajo sami sebe in da se učijo drug od drugega. In od jame, ki nas s svojo temo in zaprtostjo uči skromnosti,« je urjenje v okviru projekta Caves komentiral tehnični direktor Francesco Sauro.

image
FOTO: Esa, Vittorio Crobu


Astronavti so se v zadnjih dneh, tudi pod budnim očesom članov jamarske reševalne službe, že seznanili z zakonitostmi jamskega sveta in jamarstva, a glavni, tudi najzahtevnejši del urjenja jih šele čaka. V podzemlju, kjer bodo bivali skoraj teden dni, bodo odvisni predvsem od samih sebe. Ekipa, kot pojasnjujejo pri Esi, bo morala slediti vodi, ki je glavna sestavina večine bitij na Zemlji in dragocen vir v vesoljskem raziskovanju.

image
FOTO: Esa, Vittorio Crobu


Zaradi negostoljubnosti in pogosto zahtevnega dostopa jamski svet ostaja neokrnjen in zato odličen vir znanstvenega raziskovanja. Astronavti bodo pod zemljo opravili več poskusov, med drugim bodo iskali bitja, prilagojena na ekstremne razmere. Morda jim bo tudi pri nas uspelo najti kakšno novo vrsto kot v okviru projekta leta 2012, ko so v jami na Sardiniji odkrili posebno vrsto rakca Alpioniscus sideralis. Hkrati bodo v vodi iskali mikroplastiko, ki je hud problem za okolje, natančni vplivi na živa bitja pa še niso znani. 

image
FOTO: Esa, A. Romeo


image
FOTO: Esa, Vittorio Crobu


image
FOTO: Esa


image
FOTO: Esa, Vittorio Crobu