Vesoljska tekma zasebnikov se zaostruje »v nekaj tednih«

Virgin Galactic v vesolje »v nekaj tednih«, ne mesecih, napoveduje Richard Branson. Bo tako dobil tekmo z Jeffom Bezosom in Elonom Muskom na področju vesoljskega turizma? 
Fotografija: Potniki bi v breztežnostnem prostoru uživali le nekaj minut. FOTO: Virgin Galactic
Odpri galerijo
Potniki bi v breztežnostnem prostoru uživali le nekaj minut. FOTO: Virgin Galactic

Britanski milijarder Richard Branson verjame, da je njegovo vesoljsko podjetje precej blizu prvemu poletu v vesolje. »V nekaj tednih bi morali biti v vesolju, ne v mesecih. In potem bom jaz v vesolju v nekaj mesecih, in ne letih,« je ustanovitelj podjetja Virgin povedal za CNBC. »Ne dolgo za tem bomo v vesolju s prvimi turisti. Pred seboj imamo kar nekaj izjemno vznemirljivih mesecev,« je dodal.

Sir Richard Branson je prepričan, da ne bo preteklo veliko vode do trenutka, ko ga bo njegovo vesoljsko letalo popeljalo v vesolje. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Sir Richard Branson je prepričan, da ne bo preteklo veliko vode do trenutka, ko ga bo njegovo vesoljsko letalo popeljalo v vesolje. FOTO: Danny Moloshok/Reuters


Sir Richard Branson, ki je svojo poslovno pot tlakoval s prodajo glasbenih plošč, je vesoljsko podjetje Virgin Galactic ustanovil leta 2004. Z Elonom Muskom in Jeffom Bezosom tekmujejo, čigave rakete bodo z Zemlje ponesle prve turiste, ki bodo za to morali kar pošteno odpreti denarnice. Branson je prve podorbitalne lete za turiste obljubljal že leta 2009, a razvoj vesoljskega plovila in s tem zagotovitev visoke varnosti terjata svoj čas. Kako hitro gredo lahko stvari narobe, je Branson spoznal leta 2014. Zadnjega oktobra je vesoljsko plovilo VSS Enterprise med testnim poletom razpadlo v zraku in strmoglavilo v kalifornijsko puščavo Mojave. Umrl je kopilot Michael Alsbury, pilot Peter Siebold je bil hudo poškodovan. Testiranja so ustavili in naslednje plovilo je prve teste doživelo šele leta 2013.

Jeff Bezos je zagrizen Bransonov tekmec, s katerim bijeta bitko, kdo od njiju bo prvi v vesolje ponesel turiste. FOTO: Blue origin/AFP
Jeff Bezos je zagrizen Bransonov tekmec, s katerim bijeta bitko, kdo od njiju bo prvi v vesolje ponesel turiste. FOTO: Blue origin/AFP


​Vzletanje vesoljskega plovila SpaceShip Two (SS2) je bolj podobno vzletanju letala kot pa vesoljski raketi, denimo, podjetja SpaceX ali Blue Origin, pri katerih gre za vertikalni vzpon v nebo, kot smo vajeni. Pri Virgin Galactic so se vesoljskih potovanj lotili s plovilom, sestavljenim iz nosilnega plovila in vesoljskega letala. Nosilno plovilo se dvigne do višine 15 kilometrov, kjer iz naročja izpusti manjše plovilo, ki odpotuje proti magični meji sto kilometrov, to je do Karmanove črte, pri kateri izstopimo iz atmosfere in vstopimo v vesolje.

Vesoljsko plovilo Virgin Galactic je sestavljeno iz dveh letal. FOTO: Virgin Galactic
Vesoljsko plovilo Virgin Galactic je sestavljeno iz dveh letal. FOTO: Virgin Galactic


Obe plovili nato pristaneta podobno kot običajna letala. Lani in letos je podjetje že uspešno izvedlo nekaj testiranj letala VSS Unity, ki se je izkazalo za dobro delujoče in pilota sta lahko občudovala temino vesolja in lepo okroglo Zemljo.



67-letnik je napovedoval, da bo v vesolje odletel že aprila letos, zdaj pa je prepričan, da se bo to zgodilo v nekaj mesecih. Za njim so že obsežne psihofizične priprave, ki jih morajo opraviti astronavti, da se navadijo močnih sil pri vzletanju in nato breztežnostnega prostora. V prihodnjih tednih in mesecih podjetje čakajo novi testni poleti, ko bodo motorji goreli dlje in vesoljsko ladjo ponesli še hitreje do cilja.


Kaj pa cena?


Karta za polet ne bo poceni. Bo pa zagotovo stala manj, kot so morali za obisk Mednarodne vesoljske postaje (ISS) plačati prvi vesoljski turisti v prejšnjem desetletju, ko so morali za uresničitev svojih sanj nameniti kar nekaj milijonov. Karta za SpaceShip Two trenutno stane dobrih 217.000 evrov in Branson je pojasnil, da povpraševanja ni malo. »Če je v sobi deset ljudi, si jih osem od njih želi v vesolje, če bi si to le lahko privoščili.« Tako kot so se z leti pocenile letalske karte, se bo to po Bransonovih pričakovanjih zgodilo tudi v tej branži. V prihodnjem desetletju bi lahko polet stal le še od 35.000 do 45.000 evrov.

Elon Musk ima najbolj ambiciozne načrte, saj v nekaj desetletjih vidi obsežno poselitev Marsa. FOTO: John Raoux/AP
Elon Musk ima najbolj ambiciozne načrte, saj v nekaj desetletjih vidi obsežno poselitev Marsa. FOTO: John Raoux/AP


Pocenitve napoveduje tudi Musk, ki je veliko postoril že s pristajanjem in ponovno uporabo prvih stopenj raket. Prvi mož podjetja SpaceX je prav tako pred kratkim obelodanil, da je že dobil prvega kupca turistične karte, ki ga bo popeljala celo do Lune. Raketa BFR, ki je še v razvoju, bo po napovedih Japonca Jusaka Maezavo in še nekaj umetnikov na nepozabno potovanje popeljala leta 2023. Naj omenimo še to, da SpaceX sicer razvija tudi kapsulo za človeško posadko Dragon, ki bo v prihodnjih letih potniška kabina za astronavte, ki bodo potovali do ISS. Vesoljsko kapsulo za ameriško vesoljsko agencijo razvija tudi Boeing.



Rakete podjetja Blue Origin Amazonovega šefa Jeffa Bezosa, za katerimi je že več uspešnih poletov in pristankov, bodo s človeško posadko v nebo odpotovale leta 2019. Bezos ni pojasnil, ali bodo na poletu tudi navadni smrtniki ali profesionalci.

Preberite še:

Komentarji: