Voda, ki ni iz našega Osončja

Medzvezdni komet Borisov se od »naših« bistveno ne razlikuje.
Fotografija: Komet 2I/Borisov. FOTO: Gemini Observatory/NSF/AURA
Odpri galerijo
Komet 2I/Borisov. FOTO: Gemini Observatory/NSF/AURA

Astronomi so v repu medzvezdnega kometa 2I/Borisov opazili znake vode. To je prvič, da so znanstveniki na sledi vode v našem Osončju, ki izvira iz nekega drugega zvezdnega sistema.

»Tam je voda, to je odlično,« je dejal astronom Olivier Hainaut iz Evropskega južnega observatorija. Odkritje ni presenetljivo, saj večina kometov vsebuje vodo. A potrditev prisotnosti vode na medzvezdnem kometu je vsekakor korak naprej v razumevanju, kako voda potuje po vesolju, pišejo na portalu revije Nature.
 
Znanstveniki so pred tem že opazili, da je v repu kometa cianid, zdaj so kemični sestavi dodali še vodo. Borisov, čeprav tujega izvora, je precej podoben kometom, izvirajočim iz zgodnjih dni našega Osončja.
 
Komet znanstveniki budno spremljajo od odkritja 30. avgusta letos. Borisov se je oblikoval ob neki neznani, a oddaljeni zvezdi. Pred milijardami let ga je izvrglo iz orbite okoli matične zvezde in je tako pripotoval v našo soseščino. Borisov je šele drugi medzvezdni objekt, ki ga znanstveniki opazujejo, potem ko so leta 2017 ugledali nenavaden kamen ‘Oumuamua.

Astronomi sicer menijo, da je medzvezdnih obiskovalcev relativno veliko, a ker gre za manjše objekte se trenutnim teleskopom brez težav izmaknejo. Mimo Sonca bo komet letel v začetku decembra. Takrat bo zaradi segrevanja oddajal še več materiala in astronomi upajo, da bodo lahko razbrali še dodatne podrobnosti o kemijski sestavi kamna.

Preberite še:

Komentarji: