Vpliv breztežnosti na možgane

Ker se človek ozira po daljših potovanjih v vesolju, so te raziskave nujne.
Fotografija: FOTO: Lex Van Lieshout/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Lex Van Lieshout/AFP

Ekipa belgijskih, ruskih in nemških raziskovalcev je ugotovila, da daljše bivanje na Mednarodni vesoljski postaji pri astronavtih vodi v povečanje možganskih prekatov, ki so zapolnjeni z možgansko-hrbtenjačno tekočino.

Že dolgo je znano, da breztežnostni prostor povzroča vrsto telesnih sprememb, med drugim astronavti nekoliko zrastejo, saj se zaradi odsotnosti gravitacije raztegne hrbtenjača, marsikateri ima tudi težave z očmi. Ne vemo pa še, kako bivanje v breztežnostnem okolju vpliva na možgane in kakšne so lahko dolgoročne posledice. V takem okolju telesne tekočine ne gravitirajo proti tlom, ampak se nabirajo v zgornjem delu telesa.

Za zdaj sicer še ni dokazov, da bi to povzročilo trajne negativne posledice. Raziskovalci so v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, proučili 11 astronavtov, ki so v vesolju preživeli povprečno 169 dni. Z magnetno resonanco so jih pregledali pred poletom, takoj po pristanku in še sedem mesecev kasneje. Na pregledu takoj po vrnitvi so ugotovili, da se je pri vseh širina treh možganskih prekatov od štirih povečala za 11,6 odstotka.

Tudi po sedmih mesecih so bili prekati še vedno za 6,4 odstotka večji kot pred potovanjem v vesolje. Raziskovalci niso ugotovili, ali je to povečanje vplivalo na možganske funkcije in ali so bili astronavti zaradi tega zdravstveno ogroženi. Prav tako še ni znano, ali obstaja povezava med povečanjem prekatov in poslabšanjem vida.

Komentarji: