Vznemirljivo dogajanje daleč stran od nas: robotska roverja pristajata na asteroidu

Sonda Hajabusa 2 je proti površju Rjugu izpustila dva robotska roverja.
Fotografija: Senca sonde Hajabusa 2 na površju asteroida Rjugu FOTO: Jaxa
Odpri galerijo
Senca sonde Hajabusa 2 na površju asteroida Rjugu FOTO: Jaxa

»Prihajamo.« Tako so na japonski vesoljski agenciji (Jaxa) zapisali na twitterju, saj sta robotska roverja tik pred pristankom na asteroidu Rjugu. 



Japonska sonda Hajabusa 2 je proti površju kilometer širokega vesoljskega kamna poslala par roverjev. Če se bo dobro izšlo – po podatkih Jaxe gre za zdaj vse po načrtih –, bo Hajabusa 2 prvo plovilo, ki je uspešno na površje asteroida poslala robotska roverja. Skupaj sestavljata 3,3-kilogramski znanstveni paket, imenovan Minerva-II-1. 



Sonda Rosetta je lander Philae poslala na površje kometa.

Roverja 1A in 1B bosta poskakovala na kamnu, kjer je nizka gravitacija, in bosta posnela več fotografij ter izmerila temperaturo in druge lastnosti. Podatke bosta poslala sondi, ta pa nato Zemlji. 

Matično plovilo je roverja izpustilo na višini okoli 55 metrov. 

Največjo težavo pri pristajanju predstavlja bolj grobo površje, kot so ga pričakovali, saj je med skalami le malo ravnic. 

Do asteroida je sonda po triinpolletnem potovanju prispela junija letos. Na kamnu, ki je od Zemlje oddaljen okoli 290 milijonov kilometrov, se bo zadržala leto in pol. Asteroidi so za znanstvenike zanimivi, ker dajejo vpogled v nastajanje osončja, so ostanki iz začetka formiranja našega sistema, stari 4,6 milijarde let. Prav tako bi lahko vsebovali osnovne gradnike, iz katerih se je razvilo življenje. Rjugu je asteroid tipa C, torej karbonski, asteroidi lahko vsebujejo tudi izjemno dragocene kovine. 

Minerva se je imenoval tudi minilander, ki ga je proti asteroidu Itokawa odnesla prva Hajabusa leta 2003. Napaka v sistemu – pri tej misiji je šlo marsikaj narobe – je onemogočila, da bi lander dosegel svoj cilj. 

Tokrat upajo, da bo šlo bolje, in za dobre želje prosijo tudi javnost. 


Pred sondo še marsikaj vznemirljivega 


Hajabusa 2 je z Zemlje poletela 3. decembra 2014 iz centra Tanegašima na Japonskem. Tretjega oktobra bo proti površju Rjuguja izpustila tudi lander Mascot, ki so ga razvili v nemškem vesoljskem centru DLR v sodelovanju s francosko vesoljsko agencijo (CNES). Konec oktobra se bo tudi matično plovilo spustilo do površja, da bo pobralo vzorce kamenja in zemlje. 

A to še ni vse, na Jaxi načrtujejo, da bodo na asteroidu tudi detonirali eksploziv, da bodo dobili vzorce iz globine, ki niso bili izpostavljeni negostoljubnemu okolju. 

Če bo šlo vse po načrtu, se bo sonda od Rjuguja poslovila decembra 2019, vzorce naj bi na Zemljo prinesla leta 2020. 

Preberite še:

Komentarji: