Zdaj je (menda) vse pripravljeno na prvi vesoljski sprehod dveh žensk

Žensko ekipo sestavljata Christina Koch in Jessica Meir.  

Objavljeno
09. oktober 2019 09.25
Posodobljeno
09. oktober 2019 14.49
Za Jessico Meir (levo) bo to prvi vesoljski sprehod. Christina Koch je prvega opravila marca, v petek jo čaka drugi, 21. oktobra pa tretji in hkrati zgodovinski. Če se seveda ne bo kaj zapletlo ... FOTO: Nasa
Po plazu kritik, ker so marca preložili prvi vesoljski sprehod izključno ženske ekipe, Nasa zdaj sporoča, da se bo ta zgodil še ta mesec.

Na Mednarodni vesoljski postaji morajo zamenjati baterije in opraviti še nekaj drugih del na zunanji strani visokotehnološkega laboratorija, zato so v tem mesecu predvideli kar pet vesoljskih sprehodov Nasinih astronavtov, enega bosta dodala še ruska kozmonavta. Obstoječe nikljeve baterije bodo zamenjali za zmogljivejše litij-ionske, ki so jih na postajo konec septembra dostavili z japonsko tovorno kapsulo. Pari astronavtov za vzdrževalna dela so sestavljeni predvsem glede na izkušnje posameznikov.

Do zdaj so na postaji skupaj opravil 219 vesoljskih sprehodov, v katerih je bilo udeleženih le 15 astronavtk, ki so bile na zunanji strani postaje vedno v spremstvu moškega. Astronavti in kozmonavti so na zunanji strani postaje skupno preživeli 57 dni, šest ur in 27 minut.


Enaindvajsetega oktobra bosta svojega dodali prijateljici Christina Koch in Jessica Meir. Kochova je na postaji že več kot pol leta, Meirova pa je tja prispela konec septembra, ko je nastala čudovita fotografija.

Kochova, ki jo v okviru oktobrskih del vesoljski sprehod čaka že v petek, bi morala marca zgodovinski trenutek vesoljske dobe zaznamovati z astronavtko Anne McClain, ki so jo pred kratkim osumili prvega kaznivega dejanja v vesolju.

Tik pred velikim dogodkom pa je Nasa razočarala s sporočilom, da bo McClainovo zamenjal Nick Hague. Zapletlo se je okoli velikosti vesoljskega skafandra. Obe sta potrebovali številko M, a je bil na postaji ustrezno pripravljen le eden in tega so dodelili Kochovi. Javnost se je bolj ali manj odkrito zgražala, češ, kako neumen razlog. A dejstvo je, da lahko priprava skafandra v breztežnostnem prostoru terja kar nekaj ur dela, saj na obleki ne sme biti napak.

Do jeseni so napako popravili in pri Nasi so poudarili, da so poslali še eno obleko velikosti M. Tega sicer po pojasnilih niso naredili posebej za to priložnost, ampak ker so ocenili, da bo ta velikost v prihodnosti primerna za kar nekaj astronavtov.

»Kar zdaj delamo, je plod desetletnega dela. Dela vseh žensk, da smo danes tu, kjer smo,« je povedala Meirova. Kochova pa je dodala: »Menim, da je to, kar delamo, pomembno zaradi zgodovinske narave. V preteklosti ženske nismo bile vedno v ospredju.«
 
------
Avtorica je zaposlena pri Delovnici.