Zelena luč za prvi slovenski satelit

V prvi polovici prihodnjega leta bo na krovu Vege tudi NEMO-HD.

Objavljeno
29. november 2018 12.19
Posodobljeno
29. november 2018 13.56
Nemo, pripravljen na zadnje teste pred izstrelitvijo. Foto Space.si
V prvi polovici prihodnjega leta se bo, kot kaže, Slovenija pridružila skoraj 90 državam, ki imajo v zemeljski orbiti svoje satelite. Vlada je namreč danes verificirala pogodbo o sofinanciranju prvega slovenskega satelita NEMO-HD v vesolju.

Slovenija bi se z uspešno izstrelitvijo pridužila skoraj 90 državam, ki imajo v zemeljski orbiti že svoje satelite.Gre za mikrosatelit za interaktivno daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočal zajem podob zemeljske površine. Mikrosatelit z maso 65 kilogramov, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI, bo z višine 600 kilometrov dosegel prostorsko ločljivost 2,8 metra pankromatsko in 5,8 metra multispektralno. Razvijajo ga v sodelovanju s kanadskim laboratorijem Space Flight Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu, izstrelili pa naj bi ga v prvi polovici prihodnjega leta, ko je predvidena izstrelitev rakete Vega.

image
Nemo med integracijo Foto Space.si

 

Priložnost za visokotehnološka podjetja


1,9

milijona evrov je ocenjena vrednost izstrelitve
Sredstva so bila sicer dodeljena že pred dvema tednoma, danes pa so na vladi sklenili pogodbo o sofinanciranju projekta, ki bo visokotehnološkim slovenskim podjetjem omogočil, da vesoljske tehnologije razvijajo prek lastnega satelita. S tem se jim po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška omogoča bolj aktivna vloga skozi naše pridruženo članstvo Evropski vesoljski agenciji (Esa).

Cena izstrelitve je, kot je dejal Počivalšek, ocenjena na 1,9 milijona evrov, največ sredstev pa je prispevalo njegovo ministrstvo. Sodelovala bodo tudi okoljsko ministrstvo ter ministrstvi za izobraževanje in kmetijstvo. Minister je še povedal, da bodo satelitske podatke uporabljali v  kmetijstvu, gozdarstvu, za načrtovanje pametnih mest ter spremljanje naravnih nesreč in podnebnih sprememb.

Z Nemom predvidoma tudi Trisat

Nemo HD je eden od prvih dveh slovenskih satelitov, ki naj bi poletela v vesolje. Z njim bo v vesolje predvidoma poletel tudi majhen satelit Trisat z maso 4,4 kilograma in z zmerno sposobnostjo oddaljenega opazovanja Zemlje na osnovi multispektralnega zajema slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Satelit bo v uporabi najmanj dve leti v nočno-dnevni sončno sinhroni orbiti na višini 500 kilometrov.


Slovenski satelit NEMO-HD bo dopolnjeval evropski sistem Copernicus s sateliti Sentinel v mikro-makro smislu in s tem zagotavljal lastni vir podatkov za potrebe kmetijstva, gozdarstva, urbanizma, transporta in ekologije v Sloveniji in drugih državah s podobnimi potrebami.