Želve nekoč niso imele oklepa

Plazilca so poimenovali Eorhynchochelys sinensis, kar v prevodu pomeni »vzhajajoča želva s kljunom iz Kitajske«. 
Fotografija: Fosil Eoorhynchochelys sinensis, je star okoli 228 milijonov let.  FOTO: Canadian Museum of Nature, Ottawa, Canada/Nature/Xiao-Chun Wu/AFP
Odpri galerijo
Fosil Eoorhynchochelys sinensis, je star okoli 228 milijonov let.  FOTO: Canadian Museum of Nature, Ottawa, Canada/Nature/Xiao-Chun Wu/AFP

Skoraj popoln fosiliziran skelet želve, ki je star okoli 228 milijonov let, potrjuje, da so želve nekoč živele brez oklepa. Fosil, ki ga vidite na sliki, je, kot piše BBC, večji od zakonske postelje. Odkrili so ga v provinci Guizhou na jugozahodu Kitajske. Oklepa nima, ima pa izjemno značilen kljun. Plazilca so poimenovali Eorhynchochelys sinensis, kar v prevodu pomeni »vzhajajoča želva s kljunom iz Kitajske«. 

Kako so se želve razvile, je znanstvenike begalo kar nekaj let, saj imajo te živali tako drugače razvito telo, da jih je težko primerjati z drugimi. 

V zadnjih letih pa so našli nekaj fosilov, ki kažejo vmesno fazo. Do zdaj najstarejši fosil je bil star okoli 220 milijonov let, gre pa za žival, ki so jo poimenovali Odontochelys. Ta je že imel povsem oblikovan spodnji del oklepa (plastron), ne pa tudi hrbtnega – karapaksa. Nov fosil pa daje nov vpogled, saj je mogoče opaziti, kako so se razširila rebra. 

Želve so ena najstarejših skupin plazilcev. V današnjih časih poznamo okoli 300 vrst, ki se vse lahko pohvalijo z oklepom, ki jim zagotavlja zaščito in jim omogoča, da lahko dlje časa preživijo pod vodo. To je zato, ker hrani kalij in magnezij, s tem pa jih ščiti pred nabiranjem mlečne kisline. V oklep so se preobrazila rebra, ramenske kosti in hrbtenica. Številne želve so ogrožene. 

Več iz te teme:

Komentarji: