Kako izbrati primeren terapevtski stol, ki vam bo odpravil bolečine v hrbtu? 

Pisarniške stole v povprečju zamenjamo na pet let, zato je njihova izbira pomembna.

Objavljeno
10. marec 2015 09.50
Pisarniške stole v povprečju zamenjamo na pet let, zato je njihova izbira pomembna. Kako z vidika zdravega in aktivnega sedenja izbrati dober pisarniški stol? Po posvetu z ortopedom, prof. dr. sci. Jankom Popovičem, dr. med., smo izbrali štiri bistvene kriterije, ki vam dajo odgovor na vprašanje, ali vam bo izbrani stol pomagal odpraviti bolečine v hrbtu ali ne. 


Večina nas na stolu preživi več časa kot v postelji. Skoraj vsi sedimo ure in ure, aktivnemu gibanju pa namenjamo bolj malo časa. Vedeti moramo, da naše telo ni ustvarjeno za dolgotrajno sedenje v enem položaju. Kaj torej lahko storite?
Posledice sedenja so razvidne že iz statistik kroničnih bolezni. Vsak drugi prebivalec Evrope se sooča s kroničnimi bolečinami v hrbtu. Povzročajo jih nepopravljive poškodbe hrbtenice, predvsem zaradi slabega sedenja. Število pacientov, tako odraslih kot otrok, eksponentno narašča. To stanje je torej treba izboljšati. Na srečo že obstaja poseben stol, ki pomaga odpraviti te težave. Gre za terapevtski stol, katerega glavna naloga je odpravljanje bolečin v vašem hrbtu.


Včasih so pisarniški stoli omogočali le pasivno sedenje. Pozornost smo v preteklosti namenjali samo položaju sedenja. Zanašali smo se na ergonomske osnove, ki temeljijo na ohranjanju pravega kota v komolcih in kolenih. Sodobni terapevtski stoli pa ponujajo aktivno sedenje, ki je zasnovano na prostem gibanju vašega telesa. To vam omogoča gibljivo sedalo terapevtskega pisarniškega stola.


Štirje glavni kriteriji za izbiro idealnega terapevtskega stola


Terapevtski stol, ki ga boste uporabljali ves dan, naj izpolnjuje vsaj naslednje štiri osnovne zahteve. Izdelek, ki zadošča navedenim kriterijem, izpolnjuje tudi medicinske zahteve.


1. Sedalo naj bo gibljivo v vse smeri

Sedalo stola mora biti gibljivo v vse smeri – omogočati vam mora gibanje medenice. Iz nje namreč izhaja gibanje celotnega telesa. Po mnenju dr. Janka Popoviča je z zdravstvenega vidika prav gibanje telesa ključni element preventive. Tudi če težave s hrbtenico že imate, jih gibanje pomaga odpraviti. Nekaj več o pomenu gibanja za življenje brez bolečin v hrbtenici bomo povedali v nadaljevanju. Bodite pozorni tudi na dejstvo, da tu ne govorimo o medicinskem, ampak o terapevtskem pisarniškem stolu. Medicinski stol namreč nima trdnega sedala in vam ne zagotavlja gibanja telesa v vseh smereh. 


2. Naslona za roke in opora za hrbet naj bodo trdni

Naslona za roke in opora za hrbet morajo biti trdni in neodvisni od gibanja sedala. Samo tako boste imeli pri sedenju zadostno oporo in pravilen položaj hrbtenice. Nikar ne izberite stola, pri katerem bi se gibali tako sedalo kot tudi naslona in opora za hrbet. Pri takem gibanju namreč ne gre več le za gibanje medenice, ampak za balansiranje celotne zgornje polovice telesa, skupaj z glavo. Sedenje na takšnem stolu ni učinkovito, saj ne prispeva h krepitvi hrbtnih mišic in pravilnemu položaju hrbtenice, ampak krepi le noge. Pri tem nastanejo tveganja, ki so povezana z neenakomerno obremenitvijo hrbtnih mišic.


3. Preverite klinično oceno izbranega stola

Stol, ki vam bo resnično zagotavljal učinke medicinskega pripomočka, morata potrditi vsaj dve neodvisni strokovni ustanovi. Imeti mora potrdila o klinični oceni medicinskega pripomočka. Klinična ocena je namreč povsem praktičen postopek; za kateri koli izdelek z zdravilnimi učinki teste izvajajo več mesecev. Postopek izvajajo samo zdravniki z izjemno visoko stopnjo strokovnega znanja – na primer docenti, profesorji, primariji ustreznega oddelka ali predstojniki klinik. Takšni neodvisni strokovnjaki imajo prakso in znanje za to, da terapevtski stol ocenijo s stališča vpliva na zdravje človeške hrbtenice.
Marsikateri prodajalec bo trdil, da vam ponuja terapevtske stole in zagotavlja zdravo sedenje. Terapevtske učinke lahko potrdi samo zdravnik, ki opravi omenjeno klinično oceno. Če jih razglasi proizvajalec kar sam ali pa jih brez testa potrdi zdravnik, so le subjektivno mnenje. To vam ne daje nobenega zagotovila o zdravilnih učinkih za vašo hrbtenico.
Od prodajalca, ki trdi, da vam ponuja terapevtski stol za bolj zdravo ali aktivno sedenje, zahtevajte klinično oceno stola. Postopek, ki ga mora za to prestati izdelek, je tako zahteven, da imajo na vsem svetu danes klinične ocene le tri podjetja. V Evropi je pionir na tem področju podjetje SpinaliS, ki ima razvojni center s strokovnjaki iz zdravniških vrst. SpinaliS aktivno izvaja sistematična testiranja in izboljšave terapevtskih stolov že vse od leta 1999. 


4. Stol naj bo udoben

Po celodnevnem sedenju vam telo samo pove, ali vam izbrani stol ustreza ali ne. Morda boste morali izbrati drug model. Ljudje smo seveda različno visoki in težki, zato je dobro, če proizvajalec ponuja različne modele terapevtskih stolov z enakimi učinki za vsaj pet različnih tipov postav. Ko se boste odločili za res učinkovit terapevtski stol, prodajalec zagotovo ne bo imel težav s tem, da vam pred nakupom omogoči brezplačno testiranje. Tako boste tudi vedeli, da stoji za svojim izdelkom in trditvami o učinku stola.
 


Kako je mogoče, da stol z gibljivim sedalom odpravlja bolečine v hrbtu?


Takšen stol omogoča pravilno držo hrbtenice, saj ohranja ledveno lordozo. To je pomembno zato, ker imajo ledvena vretenca klinasto obliko. Pri pravilnem položaju hrbta se izrazito zmanjša pritisk na vretenca in medvretenčne ploščice. To olajša bolečino v ledvenem predelu, kjer jo občuti največ ljudi. 


Dr. Janko Popovič še posebej opozarja: »Treba se je zavedati, da pri izbiri stola za pravilno držo hrbta ni pomembna samo opora za hrbet, kot številni mislijo, ampak predvsem položaj sedala*. Samo tedaj, ko smo pri sedenju rahlo nagnjeni nad mizo, lahko dosežemo pravilno upognjenost v hrbtu. Pri položaju ledvenih vretenc v predelu lordoze je pomembno, da se pri nagibanju nad mizo celotno težišče telesa rahlo premakne naprej. Pozorni bodite na to, da ne izberete sedala, ki bi se samo nagnilo naprej, ne da bi se obenem naprej pomaknilo tudi njegovo središče. To bi bila slaba rešitev, s katero bi si nakopali samo še več težav s hrbtenico.«


Takšen stol omogoča unikatno gibljivost medenice. Če sedimo na stolu s togim sedalom, ne moremo premikati medenice, kar nas zelo omejuje, saj prav iz medenice izhaja gibanje celotnega telesa. Gibanje medenice vodi gibanje spodnjih okončin in zgornje polovice telesa. Sedenje v pasivnem položaju ima na naše telo ogromno negativnih vplivov, ki se pokažejo v obliki bolečin v hrbtu, kot otrdel vrat in kot bolečina v trapezasti mišici. Do tega pride prav zaradi toge drže glave. Zaradi slabe prekrvavitve lahko na primer zaznamo tudi mravljince v nogah. 


Na drugi strani vam aktivno sedalo omogoča gibanje na vse strani. Omogoča edinstveno gibanje medenice in skupaj z njo tudi gibanje celega telesa. Gibanje telesa je ključno za prekrvavitev in dotok kisika v tkivo ter možgane, kar močno pripomore k manjši utrujenosti. Aktivno sedalo vas obenem nenehno spodbuja k delovanju vseh mišic trupa in s tem odpravlja bolečine v hrbtu.


*Glej tudi sliko s primerjavo sedenja na terapevtskem in običajnem pisarniškem stolu.


Več informacij na: www.spinalis.si