Doma stari znanec inšpektorjev in davkarije, na Malti direktor

David Andrew Mcdowell Zor se ne udejstvuje mednarodno le na nogometnih tekmah, ampak tudi poslovno.
Objavljeno
09. november 2017 20.58
Nejc Gole, Anuška Delić
Nejc Gole, Anuška Delić

Ljubljana – »Potrudili se bomo zagotoviti posojilo tudi, če ga drugje zaradi različnih razlogov ne boste mogli dobiti,« družba Mediafin na svoji spletni strani oglašuje potrošniško kreditiranje. Podjetja iz kroga Mediafina, ki jih obvladuje tudi David Andrew Mcdowell Zor, so stari znanci inšpektorjev, nekatera med drugim dolgujejo davkariji. Mcdowell Zor pa je tudi direktor družbe na Malti.

David Andrew Mcdowell Zor je podjetnik, ki se ukvarja s potrošniškim financiranjem, bolj pa je znan v nogometnih krogih. Nekdanjega nogometnega sodnika so mediji omenjali kot morebitnega naslednika Aleksandra Čeferina na vrhu Nogometne zveze Slovenije in je delegat na mednarodnih nogometnih tekmah. Rajski dokumenti pa razkrivajo, da se ne udejstvuje mednarodno le ob nogometnih igriščih, ampak tudi poslovno.

Mcdowell Zor je direktor družbe Grinex s sredozemskega otoka Malte. Ta je v večinski lasti malteške družbe Fides Fiduciary oziroma prek te Adriana Cefaia, ki se ukvarja z ustanavljanjem podjetij in odpiranjem računov na Malti, davčnim svetovanjem, registracijo plovil in drugimi tovrstnimi storitvami.

Glavni namen Grinexa je investiranje v nepremičnine zunaj Malte, je zapisano v letnem poročilu družbe za leto 2015. Ta izkazuje, da v tem letu družba skoraj ni imela sredstev, prav tako v tem letu ni trgovala. Imela je le 684 evrov izgube zaradi administrativnih stroškov.

Državni upniki ostali z dolgim nosom

V Sloveniji je David Andrew Mcdowell Zor lastnik več podjetij, ki se ali so se ukvarjala s potrošniškim financiranjem. Dve od teh družb sta končali v stečaju – z dolgom do države.

Davčna uprava je po začetku stečaja družbe Mediafin Kom izdala odločbo, po kateri je družba za leti 2007 in 2008 dolžna plačati 145.000 evrov davka od dohodkov pravnih oseb. MF Kom pa je šel v stečaj zaradi nezmožnosti poplačila 20.180 evrov, ki jih je naložil tržni inšpektorat, in negativnega kapitala. V nobenem od teh stečajev upniki niso bili poplačani niti delno. Stečajna masa ni zadoščala niti za pokritje stroškov.

Še pred začetkom stečaja v začetku leta 2013 sta obe družbi terjatve iz naslova danih posojil prodali, in sicer MF Kom britanski družbi Creswell Associates, Mediafin Kom pa družbi iz Gibraltarja Wisford management. Nobeno od omenjenih podjetij ni povezano z nami, je za Siol lani zagotovil Mcdowell Zor.

Družba Grinex je bila na Malti ustanovljena približno pol leta pred stečajem Mediafina Kom in MF Kom.

Davčni dolžnik je še eno podjetje v lasti Mcdowell Zora, in sicer Mediafin Finance, ki davkariji dolguje od 5000 do 10.000 evrov. Mcdowell Zor je lastnik več podjetij. Poleg omenjenih še družb M-Fin.Kom, Med-Finance, Mediafin Pro, MF Finance, MF Pro, Mediafin in BNLS16. Poleg podobnih imen jih druži tudi skupni naslov, to je Dunajska cesta 21 v Ljubljani. V mnogih je solastnik Vladimir Šajn, bolj znan kot nogometni delavec. Prejšnji mesec je bil že petič izvoljen za predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in je tudi dvakratni kontrolor sojenja na finalu lige prvakov.Večino podjetij druži tudi enaka dejavnost, in sicer potrošniško financiranje. Zdaj ima dovoljenje za potrošniško kreditiranje le BNLS16. Tržni inšpektorat je obravnaval sedem družb iz mreže Mediafin in ugotovil več kršitev. Ministrstvo za gospodarstvo je Mediafinu Finance in Mediafinu Pro dovoljenje odvzelo zaradi kršitev zakona o potrošniških kreditih, ki jih je ugotovil tržni inšpektorat. Več družb pa ni vložilo vloge za podaljšanje dovoljenja za potrošniško kreditiranje.

Za dostop do vseh prispevkov kliknite na spodnjo ilustracijoO odpiranju vedno novih podjetij za potrošniško kreditiranje, medtem ko država druge zapre ali jih oglobi, smo želeli vprašati Mcdowella Zora, pa tudi o njegovi vlogi na Malti. Naslovili smo vprašanja po elektronski pošti v njegov Mediafin in tja tudi večkrat poklicali, a je ostalo zgolj pri obljubah, da nas bodo poklicali.