Kako je Uroš Smiljić dobil službo v UKC Ljubljana

Pogodba o zaposlitvi za določen čas vsebuje znake simuliranega pravnega posla.

Objavljeno
17. september 2017 17.58
tjg*UKC
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana - V ljubljanskem kliničnem centru so preverili pravilnost in zakonitost postopka zaposlovanja Uroša Smiljića, osumljenega kaznivih dejanj povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst. Iz revizije izhaja, da njegova pogodba o zaposlitvi za določen čas vsebuje znake simuliranega pravnega posla.

Smiljića so namreč sprva zaposlili za določen čas enajstih dni, zgolj po dveh dneh dela, pa je dobil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Odgovorov na to, kdo je odgovoren, da je do tega prišlo, revizijsko poročilo ne daje. V njem je kronološko podano dogajanje v zvezi s sporno zaposlitvijo, pri čemer glavni akterji krivdo za postopkovne nepravilnosti prelagajo drug na drugega.

Neustrezne notranje kontrole

Smiljić je delal kot skladiščnik, plačan pa je bil kot finančno-računovodski delavec, torej za pet plačnih razredov više, tako da je dobival 165 evrov bruto več, kot bi prejemal kot skladiščnik.

Zaradi neustreznih notranjih kontrol je neupravičeno prejemal tudi previsoko povračilo za prevoz na delo in z dela. Zaradi tega so ga že pozvali, naj vrne dobrih tisoč evrov, česar še ni storil.

Po odločitvi ZSSS bi moral od preteklega tedna delati po štiri ure, a se je pritožil. Po novem ne bo več delal v skladišču, temveč v računovodski službi – enoti za evidentiranje sredstev, kar pritiče tudi njegovi pogodbi o zaposlitvi. Čeprav proti njemu teče kazenski postopek, je službo ohranil. Policista, ki sta se prav tako ujela v afero preskakovanja vrst, sta zaposlitvi izgubila. Eden od njiju je v petek pravico iskal na delovnem in socialnem sodišču.


Celoten članek bo dostopen jutri v Ozadjih.