Kje je danes Gregor Golobič?

Nekdanji minister in predsednik stranke Zares se ukvarja s svetovanjem.

Objavljeno
02. april 2017 18.09
Roman Jakič (L), Gregor Golobič in Janez Kocijančič na seji DZ ob 25. obletnici prvih slovenskih demokratičnih in večstrankarskih volitvah. Ljubljana, Slovenija 7.aprila 2015.
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović
V politiko je vstopil leta 1988 kot član predsedstva mladinske organizacije zveze socialistične mladine, ki so jo kasneje preoblikovali v stranko LDS. V prvi vladi Janeza Drnovška je postal generalni sekretar stranke in funkcijo opravljal do leta 2001, ko je odstopil. Da se od politike poslavlja, se je prvič zdelo leta 2003, ko se je zaposlil kot poslovni direktor v družbi Ultra in na Nizozemskem soustanovil podjetje Ultra Sum, ki je postalo 70-odstotni lastnik slovenske Ultre.

Nekateri se ga najbolj spomnijo kot predsednika leta 2007 ustanovljene stranke Zares. V vladi Boruta Pahorja je sestavljala koalicijo, on pa je postal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. V času, ko je napovedoval revizijo poslovanja podjetij v državni lasti in z gospodarskega na svoje ministrstvo skušal speljati elektronske komunikacije, je ponovno izbruhnila afera Ultra. V predvolilnem obdobju je zatrjeval, da v družbi nima lastniških deležev, nato pa priznal, da je informacijo o desetih odstotkih lastništva zamolčal. Z ministrskega položaja je odstopil šele leta 2011, še preden je Zares po politični krizi na predčasnih volitvah izpadel iz parlamenta. Stranko so razpustili leta 2015.

Kaj počne 53-letni Gregor Golobič danes? Leta 2013 je ustanovil samostojno podjetje. Kot je povedal na letošnjem festivalu Fabula, svetuje naftnim in drugim podjetjem. Odhod iz politike je označil za odrešitev in dejal, da je s svojim preteklim delom zadovoljen. Vrnitve teoretično ne izključuje, vendar »konteksta, v katerem bi se to lahko zgodilo, ne vidi«.