Kje je danes Matej Runjak?

Nekdanji član uprave SDH je direktor družbe, ki je v solastništvu Zavarovalnice Triglav. 

Objavljeno
04. december 2017 04.00
Posodobljeno
04. december 2017 16.00

Nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) je od spomladi letos direktor družbe Trigal, ki se ukvarja z upravljanjem alternativnih skladov v regiji Adria. Ustanoviteljici podjetja sta nemška družba KGAL in Zavarovalnica Triglav, vlagalo pa naj bi v nepremičnine, infrastrukturo ter srednja in mala podjetja.

Runjak je v Trigal presedlal iz družbe PricewaterhouseCoopers, kjer je bil od začetka leta 2016 – torej po odhodu iz SDH – direktor v oddelku poslovnega svetovanja. Kot pravi, se je za prevzem sedanje funkcije odločil zato, ker je zanimiva priložnost. Pojasnjuje, da ima sam Trigal že 25 milijonov evrov kapitala, zdaj pa potekajo pogovori z možnimi vlagatelji v sklade.
 Upravljavec državnih podjetij je Runjak postal v času druge Janševe vlade.

Leta 2012 je bil ob podpori zdaj že propadle stranke Državljanska lista, ki jo je ustanovil Gregor Virant, imenovan za državnega sekretarja na finančnem ministrstvu, maja 2013 pa je postal član uprave Slovenske odškodninske družbe, ki se je nato preoblikovala v SDH. V vodstvu holdinga je skupaj z Matejem Pircem sedel do konca oktobra 2015, ko ju je takrat novi nadzorni svet, ki mu predseduje Damjan Belič, nepričakovano zamenjal z Markom Jazbecem, Nado Drobne Popovič in Anjo Strojin Štampar. Nadzorniki so se takrat sklicevali, da ne gre za razrešitev, ampak za prenehanje mandata, ki da je veljal do imenovanja nove uprave po zakonu o SDH.

S Triglavom je bil Runjak povezan že v času službovanja na SDH, saj je bil prvi nadzornik zavarovalnice, a je s tega položaja, kot tudi z nadzorniškega stolčka v Cinkarni Celje, po odhodu odstopil. 
In kaj danes meni o upravljanju državnih naložb? Odgovarja, da to zdaj spremlja le še kot državljan. »Potrjuje pa se, da so zasebni lastniki bolj učinkoviti kot državni,« dodaja.