Kje je danes Pavel Gantar?

Nekdanji predsednik državnega zbora je v upokoju, še naprej pa se ukvarja s sociologijo prostora in okoljsko sociologijo.

Objavljeno
07. april 2017 17.02
jsu_gantar
Tina Kristan
Tina Kristan

Mesto raziskovalca na fakulteti za družbene vede, kjer se je ukvarjal s prostorskim razvojem, urbanističnim planiranjem in okoljem, je leta 1994 zamenjal za zaposlitev v izvršilni veji oblasti. V tretji slovenski vladi, ki jo je vodil Janez Drnovšek, je namreč postal minister za okolje in prostor. Na tem položaju je ostal do leta 2000, leto pozneje pa prevzel vodenje takrat ustanovljenega ministrstva za informacijsko družbo.

Dober mesec pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je nato zmagala SDS, je ob namigih, da se seli nazaj v akademske vode, jasno povedal, da bo v politiki še vztrajal. In je. Dve leti in pol še kot poslanec stranke LDS, iz katere je nato, skupaj z nekaj kolegi, izstopil, saj se, kot je povedal takrat, z njenimi osnovnimi usmeritvami in načinom delovanja že kar nekaj časa ni strinjal. To je storil slab mesec po tistem, ko je LDS zapustil Matej Lahovnik.

Skupaj s še petimi kolegi so nato ustanovili združenje Zares in kasneje še stranko. Ta je na volitvah 2008. prestopila parlamentarni prag in postala del vladne koalicije, Gantar pa predsednik državnega zbora, sedmi po vrsti. Toda Zares je junija 2011 predčasno zapustil koalicijo, Gantar pa mesto predsednika državnega zbora.

Še isto leto je na predčasnih parlamentarnih volitvah kandidiral za poslanca na listi Zaresa, a je stranka dobila manj kot odstotek glasov.

Kaj počne danes? Je upokojen, vendar se še naprej ukvarja s sociologijo prostora in okoljsko sociologijo. Februarja je tako na primer sodeloval na okrogli mizi Pogledi na prostorsko načrtovanje skozi čas, konec aprila bo predaval na kongresu o vodah. Vode, pravi, ne dojemamo samo kot naravnega dobra, ampak »organizira družbena razmerja in ima pomembno vlogo pri dojemanju koncepta skupnosti in simbolni konstituciji določenih družb«.

In kako bi ocenil delo sedanjega predsednika parlamenta? Ne spremlja ga natančno, na splošno pa pove, da »deluje modro, tehtno, kar je nekakšna izjema znotraj politične garniture SMC«.