Kje je danes Radovan Stanislav Pejovnik?

Zaslužni profesor ljubljanske univerze je aktiven upokojenec.

Objavljeno
11. december 2017 04.00
Posodobljeno
11. december 2017 16.00

Nekdanji direktor Kemijskega inštituta, dekan fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, rektor univerze, državni sekretar na ministrstvu za šolstvo, član nadzornih svetov različnih podjetij in mestni svetnik LDS v ljubljanski občini ... ne bo več državni svetnik. Na nedavnih volitvah namreč ni bil več izvoljen.

Javno bolj izpostavljen je postal kot naslednik Janeza Drnovška v Gibanju za pravičnost in razvoj, ki pa je formalno ukinjeno. Sam pojasnjuje, da zato, ker ni nikogar s karizmo nekdanjega predsednika: »Sredstva – 30 tisoč evrov, ki jih je gibanju po smrti zapustil Peter Božič – pa smo skupaj z društvom pisateljev prenesli v dobrodelni sklad z imenom Plašč Petra Božiča.« Danes ga najbolj zaposlujeta predsedniško mesto v nacionalni komisiji za Unesco in stalno delegatsko mesto Slovenije v izvršnem odboru te organizacije: »To delo opravljam brezplačno in sem resnično ponosen na rezultate.« Kot zadnji večji uspeh omeni organizacijo 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih.

Tudi delo prokurista v Slovenskem inovacijskem stičišču opravlja brez plačila in brez kakršnekoli pogodbe: »Denar te ne more motivirati, da greš vsako jutro v pisarno in se domov vračaš zvečer kot v časih, ko si bil redno zaposlen.« Nič čudnega, da mu žena pravi, da je edina razlika med obdobjem, ko je redno delal, in po upokojitvi pred dvema letoma v tem, da je vsak mesec na kontu plače »kakšen jur« manj. Zdi se, da ima njegov dan že od nekdaj več kot 24 ur. Poleg omenjenih obveznosti je še predsednik Inženirske akademije in predsednik Zveze za tehniško kulturo ter aktiven dedek trem vnukom. »Dokler bom obveznosti izpolnjeval tako, da bodo z rezultati zadovoljni kolegi in sodelavci, sem pripravljen prevzeti še kakšno nalogo,« doda. In katerih življenjskih ciljev 71-letni dobitnik številnih priznanj še ni izpolnil? »Pravijo, da mora uspešen moški zasaditi drevo, imeti sina in napisati knjigo. Zadnje še čaka,« odgovarja.